PATRIJARH PORFIRIJE POZVAO NA SPASOVDANSKU LITIJU: Mi se oslanjamo na Hrista, stoga - kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete

Autor:

Vesti

24.05.2023

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Patrijarh saopštio da Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom

PATRIJARH PORFIRIJE POZVAO NA SPASOVDANSKU LITIJU: Mi se oslanjamo na Hrista, stoga - kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete

Foto: ST/Nemanja Pančić

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je danas sve na Spasovdansku litiju u četvrtak u Beogradu i saopštio da Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom, nikog ne odbacuje i za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je takođe rekao da su "ovih dana, dok čitav narod boluje zbog najstrašnije nesreće, neki ljudi izrekli brutalne neistine i klevete na račun Crkve, Patrijarha i episkopa".

- Mi se oslanjamo na Hrista, stoga - kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete. Međutim, kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju našem narodu bila uteha i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne sme da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda, kao pastiri Crkve obavezni smo da damo pojašnjenje i da ukažemo na manipulaciju i zamenu teza - napomenuo je patrijarh.

On je rekao da je Crkvi "zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera" i da s "to nikada do sada nije desilo, da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane".

 - Ako su svojim insinuacijama i zamenama teza uspeli ikoga da zbune, svi treba da znaju da Crkva, počevši od Presvete Bogorodice, svaku ženu – majku, sestru, kćerku, koleginicu na poslu, komšinicu, slučajnu prolaznicu, vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu - kazao je poglavar SPC.

On je istakao da "Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom, nikog ne odbacuje, za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Jasenovačkog:

 - Samo ti, dijete, radi svoj posao, jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading