OVAKO IZGLEDA MUSLIMANKA KOJA NIKADA NIJE SKINULA HIDŽAB SA GLAVE: Halima je manekenka o kojoj bruji svet! (FOTO)

Autor:

Lifestyle

01.04.2023

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je prva devojka koja se slikala sa hidžabom za naslovnicu britanskog časopisa Vog.

OVAKO IZGLEDA MUSLIMANKA KOJA NIKADA NIJE SKINULA HIDŽAB SA GLAVE: Halima je manekenka o kojoj bruji svet! (FOTO)

Foto: Profimedia

Pored pomenutog časopisa, prelepa manekenka Halima Aden pojavila se na stranicama američkog časopisa Sports Illustrated, gde se uglavnom pojavljuju poluobnaženi modeli. Njena životna priča veoma je inspirativna i šalje jaku poruku ženama. Pored mnogobrojnih  faktora koji su bitni kada je reč o izgradnji stila, važna je i religija.

Jedna od najrigoroznijih religija po tom pitanju, jeste islam. Naime, u islamskim zemljama pravila su jasna: žene pokrivaju svoju kosu, telo, a često i lice. Jedna od najpoznatijih predstavnica njihove mode je manekenka Halima Aden.

- Trudim se da se molim pet puta dnevno ali mi ne polazi uvek za rukom. Jedno od mojih najupečatljivijih sećanja je kako trčim sa ćilimom za molitvu za vreme Nedelje mode u Njujoku i tražim gde da se pomolim. Za to često posluže šminkernica ili studio.

Inače, ona je pre dve godine postala prvi model sa hidžabom.

- Ne menjaj sebe, već pravila igre - poručuje.

Ona se rodila u izbegličkom logoru u Keniji, a sa šest godina došla je sa majkom i bratom u SAD. Tokom rata, izgubila je kontakt sa ocem. Nakon takmičenja Halima je dobila ponudu o saradnji sa jednom od najvećih svetskih modnih agencija IGM Models. Pristala je pod uslovima da nosi hidžab. Takođe, ima i stroge zahteve navedene u ugovoru. Može da pokaže samo lice, šake i stopala.

Hidžab je njen lični izbor

Za neke žene hidžab je neizostavan deo islamske kulture. Neki u njemu vide simbol potčinjenosti, a drugi mogućnost da se izbegne nepotrebna pažnja. Konkretno, manekenku kritikuju da promoviše hidžab  kao neizostavni aksesoar za žene u muslimanskom svetu, čineći da slična ograničenja postanu normalna.

- Ni u jednoj zemlji na svetu, ni jedna žena ne treba da nosi hidžab protiv svoje volje, niti da ga skida pod prinudom. Ja nosim hidžab zato što me čini lepom i daje mi samouverenost - odgovara na to Halima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halima (@halima)

Ona ističe da bez hidžaba ne bi mogla da izađe na pistu.

- To bi bilo u suprotnosti i lišavalo bi smisla celokupnu ideju. Ako želimo da živimo u društvu u kojem žena ima pravo da odlučuje za sebe, onda je pogrešno da mene pitate o tome. Uostalom, oduzima mi se pravo da obučem nešto što me čini lepom i samouverenom. A to je moj hidžab.

- Bez obzira na to koji stil odevanja birate, vi ste dostojni poštovanja, podrške i ljubavi. To je moja poruka - završava ona.

U svetu prepunom golotinje ona je izabrala da bude pokrivena i pored nestvarne lepote to je sigurno još jedan razlog zbog čega je cene, naravno i zbog poštovanja religije, piše "Espreso".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Ona je

01.04.2023 21:27

Debilčina