AKO STE NERVOZNI PRED SPAVANJE URADITE SAMO OVO: Spavaćete kao BEBA - tajna je u SITNICAMA!

Autor: N.J.

Lifestyle

23.01.2023

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spavanje kada ste nervozni možda deluje kao nemoguća misija.

AKO STE NERVOZNI PRED SPAVANJE URADITE SAMO OVO: Spavaćete kao BEBA - tajna je u SITNICAMA!

Foto: pexels.com

Stres može da prouzrokuje razna stanja u organizmu. Od toga da nam je muka, do nervoze, nespavanja, jednom rečju u organizmu vlada apsolutni haos. Verujemo da niste baš srećni kada prođe ponoć, a vi se vrtite po krevetu i ne možete "oka da sklopite", to se svima bar nekada zbog nervoze dogodilo. Razloga za tako nešto može biti baš mnogo, od toga da imate mnogo obaveza i briga pa da od stresa ni ne možete da zaspite, pa sve do spavanja preko dana i prejedanja koje vam poremete san.

Možda je zato i prvi razlog nespavanja upravo to spavanje preko dana. Ali ako niste spavali u toku noći, spavanje preko dana je pravo opuštanje za sve one koji se bore sa nesanicom.

Kupanje

Kupanje toplom vodom je odličan način da se telo u potpunosti opusti i relaksira. Znate kako se govorilo "topla kupka pa u krevet". Osim što ćete biti mirišljave, sigurno ćete delom zbog tople vode pre zaspati.

Foto: Printskrin/youtube

Žena se tušira

Namirnice koje doprinose kvalitetnom snu

Đumbir i cimet su jedne od namirnica koja doprinose da vam se telo zagreje, a onda i da lakše zaspite. Možete pokušati sa čajem od đumbira ili čašom mleka sa cimetom.

Meditacija

Meditacija je odličan način da se opustite pre spavanja. Tako ćete isključiti sve misli koje vam se vrzmaju po glavi. Veruje se da se tako "čisti" telo od svega negativnog.

Stručnjak za spavanje Martin Sili podelilo je svoje savete:


Prioretet je spavanje

Dakle, ako ne spavate dovoljno, to je verovatno zato što tome ne dajete prioritet kao drugim aspektima svog života. Ali briga o sebi i odvajanje vremena za odmor vremenom će se višestruko isplatiti - stoga pokušajte da spavanje učinite prioritetom.

Foto: pexels.com

Žena meditara kod kuće

Sve isključite pre spavanja

Plavo svetlo od ekrana ima negativan uticaj na vaš cirkadijalni ritam i proizvodnju melatonina, što može poremetiti ciklus spavanja. Najbolje je da prestanete da koristite telefone i slično bar sat vremena pre spavanja, uključujući računare i TV.

Ako se probudite noću, ne proveravajte vreme

Gledanje vremena na telefonu dovešće vas do toga da podsvesno izračunate za koliko sati treba da budete budni, što će vas učiniti anksioznijim i duže vas držati budnim. Jednostavno zatvorite oči i dišite polako. Zatim se usredsredite na svoje lice i razmislite o opuštanju svakog mišića na licu. Nakon trideset sekundi do jedog minuta, pređite na vrat i radite istu stvar trideset sekundi. Zatim ramena, a onda ruke. 

Ustanite u isto vreme svaki dan - čak i vikendom


Jedan od najlakših načina da osigurate dovoljno sna noću jeste da podesite alarm svako jutro i to vreme poštujete. Ako se jedan dan probudite rano, a drugi spavate kasno, može biti teško da se vratite u vašu rutinu spavanja. 

Foto: pexels.com

Muškarac grli jastuk dok spava

Nikada ne pritiskajte odlaganje alarma ujutru jer je to kontraproduktivno

To što odložite alarm na pet ili deset minuta, daje vam samo dovoljno vremena da uđete u "lagani" san, dok se čeka da uđete u stanje dubokog sna, inače poznato kao REM. Vaše telo je dakle, stavljeno u način borbe, što pokreće reakciju koja povećava vaš krvni pritisak i otkucaje srca dok se probudite. Zbog toga se osećate kao da ste pod stresom uprkos tome što je početak dana.

Tokom dana popijte najmanje litar vode


Održavanje hidratacije dokazano ne samo da podstiče energiju, već utiče i na metabolizam. Čak i blaga dehidracija može učiniti da se osećate pospano i umorno.

Vežbajte 30 minuta kako biste stimulisali sve dobre hemikalije u mozgu

Vežbanje pomaže da se stimulišu moždane hemikalije poput endorfina i serotonina koje utiču na opuštanje i pomažu vam da brže zaspite, prenosi "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading