BORIMO SE SAMO DOK SMO ZA STOLOM! Istražujemo šta bi doneo prekid razgovora sa Zapadom: AKO USTANEMO, SIGURNO SMO IZGUBILI!

Autor:

Vesti

23.01.2023

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šansu da nešto dobijemo imamo samo ako učestvujemo u dijalogu. Stavljanje tačke značio bi kraj borbe za srpske interese za stolom.

BORIMO SE SAMO DOK SMO ZA STOLOM! Istražujemo šta bi doneo prekid razgovora sa Zapadom: AKO USTANEMO, SIGURNO SMO IZGUBILI!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Prekid razgovora sa Zapadom, pre svega Evropskom unijom, posle rešenja koja francusko-nemačkim planom nude za Kosovo, zahtev je nekih opozicionih stranaka.

Od stola bi odustali i neki funkcioneri vladajućih stranaka, ogorčeni zbog pritiska dela međunarodne zajednice na Srbiju.

Međutim, ovakva odluka koja je, pre svega, doneta na osnovu emocija imala bi loše posledice za Srbiju, ali i za Srbe koji žive u južnoj pokrajini.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

 

Tačka na razgovore bio bi kraj i priznanje da vas ta tema više ne zanima. S druge strane, dok si za stolom, dok razgovaraš, znači da se boriš, da, ma koliko bilo teško, imaš priliku da se izboriš i da nešto dobiješ.

TUŽNI INTERESI

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, kaže u razgovoru za Republiku da je "očekivano da tzv. patriotska opozicija bude protiv nastavka dijaloga jer su i do sada zastupali takve stavove, ali bi minimum odgovornosti zahtevao da saopšte građanima šta bi bile posledice ukoliko bi taj njihov stav postao prihvaćen".

- A sasvim sigurno bi posledice bile izolacija i nazadovanje Srbije u svakom pogledu. Ne bih rekla da je ogromna većina građana Srbije spremna na podnošenje žrtava zarad sticanja jeftinih političkih poena takvih grupa i stranaka i to su nedvosmisleno pokazali na svim izborima do sada, dajući ogromnu podršku politici mira, stabilnosti i evropskoj budućnosti Srbije. U ovom vremenu globalnih previranja i sukoba od ključne je važnosti da Srbija nastavi s dijalogom s evropskim i američkim partnerima, da se rukovodi racionalnim i pragmatičnim motivima i sopstvenim, a nikako tužim interesima - poručila je Grubješić.

VREME JE SAVEZNIK

Da dijalog nema alternativu smatra i bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović.

Prema njegovim rečima, teško je komentarisati bilo koji dokument koji niste videli, ali, koliko god neizvesnosti bilo u pogledu kraja pregovaranja, "uvek je bolje imati vreme za saveznika nego prestanak vremena (prekid pregovora)".

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

 

Na pitanje da li je bilo, kroz istoriju, primera da smo neke pregovore prekidali tako preko kolena i kako se to završilo za nas, nekadašnji ministar spoljnih poslova kaže:

- Bilo je negativnog odgovora, ali je uvek zadržavana jedna marža vremena za raščišćavanje čvrstine stava druge strane i traženje neke pukotine te druge strane. Vreme je potencijalni saveznike slabije strane i ona ne treba da odbacuje tog svog saveznika. Sve što izgleda konačno sada, ne mora da bude konačno sutra, prekosutra.

Bolje 100 godina pregovora nego voditi rat i jedan dan

Potpuni prekid bi izazvao i potrese na Balkanu, a o tome da mir nema cenu, poručio je pred celim svetom, u govoru u UN, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Govoreći o važnosti razgovora, pogotovo kada je reč o Kosovu i Metohiji, šef države je, između ostalog, rekao:

- Bolje je pregovarati 100 godina nego voditi rat jedan dan. Sve druge opcije smo istrošili i, bar što se tiče Srbije, ne želimo ni u snu da se vraćamo konfliktu i krovoproliću.

Stavovi opozicionih parlamentarnih stranaka

Dveri

Od vlasti traže prekid pregovora u Briselu jer smatraju da su štetni za srpske nacionalne i državne interese

Stranka slobode i pravde

Predlažu raspravu o nemačko-francuskom predlogu u parlamentu koji bi potom usvojio papir ispod kojeg država nikada ne bi išla

Zavetnici

Poručuju da, ako nas "izvode pred streljački vod", ako nam prete sankcijama, onda nema nijednog razloga da ponuđeni dokument nazivate "sporazumom" jer je to onda - ultimatum

Narodna stranka

Vuk Jeremić poručuje da bi pisao pisma Moskvi i Pekingu

NADA

Traže detalje o sadržini plana EU za Kosovo, kao i da se mimo srpskog naroda

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
sasa

23.01.2023 18:14

Srbija mora posto poto da nabavi bar 5 komada sarmata imace necemo prezivedu najezdu zapadnih zlikovaca

Penzioner

23.01.2023 19:13

Samo da pitam: Da li ja celi svoj j.... zivot treba da ispastam zbog Kosova ???? A Srbi s Kosova, masno prodavali dedovinu i pokupovali stanove i izgradili kuce u centralnoj Srbiji !!! Bedni i ugrozeni !!! ISTINA ZIVA !!!