OVO JELO ZA BADNJE VEČE MORA DA BUDE NA STOLU: Veruje se da tera ZLE SILE, a evo šta se posmatra kao LEK!

Autor: N.J.

Lifestyle

05.01.2023

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Praznik koji svi obožavaju.

OVO JELO ZA BADNJE VEČE MORA DA BUDE NA STOLU: Veruje se da tera ZLE SILE, a evo šta se posmatra kao LEK!

Foto: Shutterstock

Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Inače, Badnji dan naziv je dobio po badnjaku odnosno hrastvom drvetu. Običaj je da se po badnjak ide baš tog jutra. I tako mnogobrojne običaje povezujemo sa Božićem i Badnjim danom, i retko ko ih ne poštuje. Obično se dočekuje u sreći i veselju i svaka porodica želi upravo da ga proslavi na najlepši mogući način. S obzirom na brz način života, svakodnevnicu gde se jedva sretnemo sa parterom i porodicom, ovo je odlična prilika da se svi okupe i uživaju u zajedničkim trenucima.

Između ostalog, Badnje veče karakteriše i trpeza puna specijaliteta za koje se domaćica opredelila. Ali, da li ste zapitali zbog čega se jede neka određena hrana? Naravno, tada svi postimo, ali postoje pravila koja sigurno niste znali. Jela imaju svoje simboličko značenje. Uglavnom se u domaćinstvima priprema pasulj, sarma, riba i riblja čorba. Često tu budu i posne pite, suvo voće (šljive, kajsije i smokve najčešće) i orašasti plodovi.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Priprema badnjaka za prodaju

Med i orah - značenje

Trepeza nije spremna dok se na nju ne stave med i orasi. Smatra se da med povoljno utiče na zdravlje, odnosno na plodnost. Med se nakon praznika čuva kao "lek". Sa druge strane, veruje se da orah može da otera zle sile u domu i to ako ga budete bacali po kući. Što znači - veruje se da je orah hrana zlim silama, baca se jer se posmatra kao mamac upravo za te zle sile. Nakon tog čina smatra se da večera može proći u miru.

U boljevačkom okrugu, sa ove večere ne sme da izostane ni pečena bundeva, koja se jede kako deca tokom godine ne bi imala kraste na glavi. Na stolu je crno vino koje simboliše krv Isusa Hrista.

Foto: Shutterstock

Pripremljena trpeza za jelo

Česnica

U nekim krajima česnica se priprema za Badnje veče, a kod drugih baš na Božić. Svake godine svi se nadmeću ko će pre naći kovanicu. Zapravo, svi veruju da ako je oni pronađu prosperiraće u finansijskom smislu.

Svi se radujemo ovom prazniku jer je tada atmosfera izuzetno lepa i prijatna, svi komuniciraju i uživaju u zajedničkim trenucima koji se pamte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading