RECEPT ZA RUSKU SALATU IZ 1860. GODINE: Odmah da znate sve ste omašili - ovako je najukusnija!

Autor: N.J.

Lifestyle

05.01.2023

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trpeza ne može da prođe bez ruske salate.

RECEPT ZA RUSKU SALATU IZ 1860. GODINE: Odmah da znate sve ste omašili - ovako je najukusnija!

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Flavour of Desi Food

Jedan deo praznika je prošao, drugi se bliži, a nijedna trpeza ne može da prođe bez dobro poznate ruske salate. Skoro niko je ne pravi prema originalnom receptu. Zato, ako želite da probate rusku salatu baš onakvu kakva bi trebala da bude, onda je na redu da pročitate sastojke da biste znali šta da pripremite. Prva ruska salata pojavila se oko 1860. godine u kuhinji kuvara belgijskog porekla po imenu Lucijen Olivije, glavnog kuvara „Ermitaža“, jednog od najpopularnijih restorana u Moskvi.

U pravom receptu za salatu bitan je i originalni Lucijenov majonez.

Foto: youtube/My kitchen Tanja

Ruska salata dekorisana jajima

Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu „Наша пища“, odnosno „Naša hrana“, i ovako je glasio:

Potrebno vam je: 

Dva krompira
Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)
3 - 4 lista zelene salate
3 velika repa rakova
1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice
1 kafena kašičica kapara
3 - 5 maslina
i jedna i po supena kašika preliva majoneza

Ali nakon što je salata "izlazila" izvan granica Rusije svako je recept prilagođavao sebi i menjao onako kako mu odgovara. Tako da je za čas dodata šunka, ili belo meso, kukuruz takođe, što znači jeftnije varijante.

Foto: youtube/My kitchen Tanja

Ruska salata spremna za jelo

Još jedan recept - potrebno vam je:

150 grama krompira

150 grama graška

150 grama šargarepe

150 grama kornišona (kiselih krastavčića)

150 grama šunke po izboru

300 grama majoneza

2 tvrdo kuvana jajeta

1 kašika senfa

2 kašike soka od limuna

prstohvat soli

malo bibera

Priprema:

Ključ za dobru rusku salatu je u majonezu i krompiru. Najbolje je da krompir skuvate u kori pa tek onda da ga oljuštite. Krompir, šargarepu i grašak kuvate odvojeno i uz svaki sastojak dodajete malo soli. Krompir kuvate neoljušten sve dok ne budete mogli da ga probušite viljuškom. Grašak i šargarepu kuvate po 10 minuta.

Kada se povrće skuva, prelijte ga obavezno hladnom vodom i ostavite da se cedi. Potrudite se da što bolje ocedite povrće, kako bi bilo što čvršće i lakše za oblikovanje.

Postupak pripreme je jednostavan – izrežite sve sastojke na sitne kockice i pomešajte sa majonezom i začinima. Iskusni kuvari predlažu da povrće skuvate nekoliko sati unapred kako bi se ohladilo na sobnoj temperaturi i što bolje ocedilo. I krastavce isecite nešto ranije i dobro ocedite kako biste sprečili da vaša salata bude retka, prenosi "Siti magazin".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading