NA KOJOJ RUCI SE NOSI BROJANICA I ŠTA URADITI SA NJOM KADA PUKNE: Običaji koje retko ko zna

Autor: N.J.

Lifestyle

27.11.2022

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svrha brojanica je molitva.

NA KOJOJ RUCI SE NOSI BROJANICA I ŠTA URADITI SA NJOM KADA PUKNE: Običaji koje retko ko zna

Foto: Prinskrin

Da li ste znali da brojanica ima čvorova onoliko koliko je Isus imao godina na zemlji? Brojanice možete da nabavite u bolje snabdevenim trgovinama nakita, manastirima, crkvama i od različitog su materijala. Preporučuje se da se brojanica nosi na levoj ruci i to iz praktičnih razloga. Desnu ruku ljudi više koriste, samim tim brojanica na levoj je praktičnija, manje će se oštetiti. Kao i ako je osoba levoruka, može nositi na desnoj ruci. Često se navodi da nije problem ako se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Takođe, neke brojanice se mogu nositi oko vrata, a postoje i one koje izgledaju kao "Bogorodičine suze".

Brojanice se najčešće vezuju uz velike religije – budizam, hrišćanstvo (pravoslavlje i katolicizam) i islam. 

Foto: www.profimedia.rs

Brojanica na radnom stolu pored lap topa

Prvi put se pojavile oko 700. godine pre nove ere

Prema tumačenjima grčkih istoričara, prve brojanice navodno se pojavljuju u Indiji, kao deo hinduističkih obreda u vezi s Bogom Šiva. Kruže priče da brojanicu treba sami sebi da kupimo, ili isključivo neko drugi. Verovanje da brojanicu treba neko da nam pokloni je, ističe se, samo sujeverje. Takođe, lep je gest ako neko pokloni vama brojanicu, ali možete i sami sebi.

Šta uraditi sa brojanicom kada pukne?

Retko ko zna šta se radi sa brojanicom kada pukne, a postoji i određeno verovanje. Neki je bacaju u đubre, a drugi misle da tim postupkom mogu da navuku sebi nesreću, zbog čega je čuvaju kod kuće. Kada se desi da osveštena brojanica pukne, veruje se da bi je trebalo spaliti. Misli se da je bacanje osveštanih stvari greh, tako da se brojanice, kao i druge osveštane stvari isključivo spaljuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading