SAMO JE JEDNA BILA UZ NJEGA KADA JE UMIRAO: Sultan Sulejman je na nju najmanje obraćao pažnju, a od ČETIRI ŽENE jedina ga je podržala

Autor: N.J.

Lifestyle

20.11.2022

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sultan Sulejman bio je deseti sultan Osmanlijskog carstva i veoma talentovan vođa.

SAMO JE JEDNA BILA UZ NJEGA KADA JE UMIRAO: Sultan Sulejman je na nju najmanje obraćao pažnju, a od ČETIRI ŽENE jedina ga je podržala

Foto: Promo foto

Postoje mnogobrojne priče o ženama Sulejmana Veličanstvenog, a najlepša ljubavna priča po mišljenju mnogih bila je sa sultnijom Hurem. Jedna od najstarijih legendi o Sulejmanu je o njegove četiri žene. 

Najviše je voleo svoju četvrtu suprugu - najmlađu i najdražu. Sultan joj je poklanjao bogatu odeću, nakit i td. Bila je srećna i zadovoljna. Sultan je takođe obožavao i svoju treću ženu - izuzetnu lepoticu, koju je rado vodio sa sobom na putovanja.

Sultanu je bila draga i njegova druga supruga - lukava i sofisticirana, sklona intrigrama. Njemu je ona bila osoba od poverenja, uvek pametna, ljubazna i strpljiva. Kada je imao problema, Sultan se uvek obraćao njoj, jer je samo ona znala da nađe rešenje za skoro svaki Sultanov problem. 

Prva supruga je bila najstarija i Sultan je nju dobio u nasledstvo. Ona je bila najodanija supruga i činila je sve da bi sačuvala Sultanovo bogatstvo. Međutim, Sultan je nije voleo. Čak mu je smetalo to što ga ona toliko voli i poštuje.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Sulejman Veličanstveni

Sultanija Hurem - scena iz serije

Tako se jednom prilikom Sultan mnogo razboleo. Setio se u kakvom luksuzu živi, pa je pomislio: "Sada imam četiri žene, ali kada umrem, umirem sam."

Okrenuo se ka svojoj četvrtoj ženi i upita je:

- Voleo sam te više od bilo koga drugog. Dao sam ti sebe, negovao te sa posebnom pažnjom. Sada kada sam se razboleo, da li si spremna da me pratiš u carstvo nebesko?

- Nisam ja za to, časni Sultanu - reče mu četvrta supruga, dok su njene reči bole kao nož u srce.

Teška srca sultan je pitao svoju treću ženu:

- Divio sam ti se čitavog života, sada kada umirem da li spremna da me pratiš u carstvo nebesko?

 - Život je tako lep! Kada ti umreš, ja ću se preudati - reče mu osorno treća supruga.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Sulejman Veličanstveni

Sultanija Mahidevran, scena iz serije

Sultan je bio tužan, njegovo srce nikad nije osetilo za takvu bol. Potom se Sultan okrenuo ka svojoj drugoj ženi:

- Uvek sam se obraćao vama za pomoć, jer ste mi uvek bili najbolji savetnik. Sada kada umirem, da li ste spremni da me pratite u senke zagrobnog života?

- Žao mi je što vam ne mogu pomoći ovog puta - odgovorila je druga supruga.

- Najviše što mogu da uradim za vas je da vas časno sahranim.

Njen odgovor je pogodio sultana kao hiljadu gromova. U tom trenutku je čuo glas:

- Poći ću sa tobom gde god želiš! Zajedno u životu, zajedno u smrti.

Sultan se okrenu i ugleda svoju prvu suprugu, skrhanu tugom i skoro neprepoznatljivu.

- Trebao sam biti pažljiviji prema vama dok sam imao priliku!

Kao i Sultan, svako od nas ima četiri žene:

Naša četvrta supruga je naše telo; bez obzira koliko truda i vremena je uložili u to da izgledamo dobro, napustiće nas kad umremo.

Naša teća žena je naša karijera, položaj, novac, bogatstvo, socijalni status. Kada umremo, oni će pripasti drugima.

Foto: youtube.com/printscreen

Sultanija Hurem, scena iz serije

Naša druga supruga su naša porodica i prijatelji. Bez obzira koliko su nam pomagali, najviše što mogu da urade za nas kad umremo je da nas dostojanstveno sahrane.

Naša prva supruga je naša duša koju često ignorišemo zbog potrage za srećom, moći, bogatstvom i zadovoljstvom. Uprkos tome, duša je jedina koja nas prati gde god da idemo.

Vodite računa o duši, ugađajte joj, štitite je, jer na kraju krajeva - tako sebi dajemo najveći dar.

Da podsetimo, Sulejman I bio je osmanski sultan, a u zapadnom svetu je bio poznat kao Sulejman Veličanstveni. U svoje vreme bio je jedan od najmoćnijih vladara. Zvali su ga i Zakonodavac (Kanuni). Određene veštine stekao je kao pesnik i vojni strateg. Tokom svoje vladavine ne samo da je uspeo da sačuva teritoriju, već i da je proširi na nove. Na vlast je došao kada je imao 26 godina, a njegova vladavina trajala je 46 godina. Za njega istoričari kažu da je bio najbolji vladar koje je Osmansko carstvo ikada imalo. On je napravio veliki pomak kada je reč o obrazovanju, porezu, društvu krivičnom pravu. O njemu su ispričane i brojne legende, a jedna je i o njegovim poslednjim željama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading