SVEŠTENIK POSAVETOVAO: Evo šta uraditi kada vam se pokidaju brojanice, nikako ne bacajte!

Autor:

Vesti

13.03.2022

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki je bacaju u smeće, a neki se boje da je bace jer bi tako, prema verovanju, mogla da se navuče nesreća, zbog čega brojanicu čuvaju negde u kući. Ipak, običaji nalažu drugačije.

SVEŠTENIK POSAVETOVAO: Evo šta uraditi kada vam se pokidaju brojanice, nikako ne bacajte!

Foto: Aleksandar Nalbantjan

Kada se desi da osveštena brojanica pukne, trebalo bi je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh, tako da se brojanice, kao i druge osveštane stvari isključivo spaljuju.

- Ukoliko se ošteti, postupa se sa njom kao sa drugim bogoslužnim stvarima. Nikako ne sme da se baca u đubre. Sa brojanicom treba uraditi isto što i sa starim ikonama, crkvenim kalendarima. Ranije su crkve imale peći u kojima su se spaljivale osveštane stvari, međutim to više nije tako - objasnio je sveštenik za Telegraf.

- Savet je da se sve stvari koje imaju veze sa verom, a koje su se istrošile, skupljaju u jednoj kesi i kad je Badnje veče, tu kesu zajedno sa Badnjakom treba spaliti - dodaje sveštenik.

Republika

Foto: Photo by Andriy Tod on Unsplash

Crkva

Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su "Molitva Isusova" i "Molitva Presvete Bogorodice", piše "Rasen".

Brojanica se nosi na levoj ruci, i to iz praktičnih razloga. Naime, dok se krstimo prilikom molitve, lakše je da se ona drži u levoj ruci. Naravno, nikakav problem nije ako se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica, postoje i metalne, kao i nanizane brojanice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading