OBIČAJ DOMAĆICA: Evo zašto se tanjir nikada ne vraća prazan

Autor: N.J.

Lifestyle

29.11.2022

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao narod imamo dosta lepih običaja.

OBIČAJ DOMAĆICA: Evo zašto se tanjir nikada ne vraća prazan

Foto: Izvor: YouTube/ Kuhinja Sunčane Staze

Kada nam neko nešto da na tanjiru, na primer kada komšnica spremi kolače, običaj je da se tanjir ne vraća prazan, već da uzvratite.To je jedan od lepih običaja u našem narodu, zbog kog izgleda kao da brinemo jedni o drugima, a sam običaj se održao do danas i deo je kulture određenih porodica.

Kako običaj funkcioniše?

Na primer, došla vam je drugarica ili komšinica na kafu i donela na tanjiru neki kolač ili pitu. Nakon nekoliko dana setite se da je tanjir trebalo da vratite. Ali tanjir nećete vratiti prazan već ćete uzvratiti uslugom. Odnosno napraviti neku poslasticu, ili spakovati na tanjir nešto što se već pripremili ranije. To je jedan gest zahvalnosti. Ovaj običaj uvek zbližava ljude. Takođe, grade se odnosi puni poverenja i zahvalnosti.

Foto: Izvor: YouTube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Kolač sa smokvama

Tanjir sa hranom za novu snajku

Ne znamo da li je ovom običaju prethodio onaj kada se snajki u kuću donosio tanjir nekog jela, ali u to se veruje. Kada mlada uđe u kuću, odeš kod nje na kafu i pripremiš na tanjir neki slatkiš, pitu, šta god. Onda dok pijete kafu, osoba koja je došla prepriča joj recept. Zatim, snajka nakon nekoliko dana priprema hranu po receptu komšija. Onda to jelo vraća na tanjiru svima onima koji su joj taj recept ispričali. Tako ona pokazuje da je postala "prava domaćica" i da je naučila sve što su joj objasnili. Zbog toga veruje se da je običaj "ne vraćaj tanjir prazan" posledica ovoga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading