ELIKSIR MLADOSTI! 5 vrsta namirnica koje usporavaju starenje

Autor:

Lifestyle

24.05.2021

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Starenje je proces koji definitivno ne može da se zaustavi, ali to ne znači da ne može da se uspori. Način života, kako se negujete i brinete o sebi, u mnogome doprinosi i brzini starenja.

RepublikaFoto: pexels.com

Ispravan odabir namirnica će vam sigurno pomoći da odložite pokazivanje godina na vašem licu i telu.

- Svakodnevno smo okruženi velikim brojem faktora koji ubrzavaju naše starenje, a da toga nismo ni svesni. Ovi faktori ne utiču samo na to kako izgledamo, već i na to jesmo li zdravi i kako se osećamo - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva koje su to namirnice koje će vam pomoći da duže izgledate mladoliko i ostanete vitalni! 

Jedite hranu koja ublažava posledice stresa

Voće, povrće i mahunarke sadrže vitamine , antioksidanse i vlakna neophodna za usporavanje starenja kože. Istovremeno umanjuju degenerativne efekte štetnih slobodnih radikala i stresa sa kojim se susrećemo u svakodnevnom životu.

Antioksidansi su jako važni

U antioksidanse spadaju likopen, glutation, flavonoidi i beta karoten (provitamin A), a mogu se pronaći i u šargarepi, paradajzu i kakau. Oni pomažu u usporavanju oksidativnog stresa, glavnog krivca ranih znakova starenja.

Hrana bogata sumporom izbacuje toksine

Ovakva vrsta namirnica pomaže telu da poveća proizvodnju glutationa, snažnog antioksidansa. Sumpor u namirnicama "isteruje" toksine iz tela, stabilizuje pritisak i sprečava infekcije. Od namirnica koje obiluju sumporom birajte brokoli, kupus, kelj, rotkvice i karfiol. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Vitamin C je zakon

Vitamin koji nam pomaže u sprečavanju prehlade i gripa, ali pomaže i u ublažavanju njihovih simptoma, kada se razbolite. Koristi se u proizvodnji kolagena, najviše se nalazi u agrumima, ali ga možete uneti i ako jedete crvenu i žutu papriku, kelj, zelje, jagode ili ananas. 

Omega-3 masne kiseline čuvaju zdravlje

Namirnice koje u sebi sadrže omega-3 masne kiseline čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Masna riba poput sardine, skuše, inćuna i lososa najbolji su izvori omega-3 kiselina. Prepune su i vitamina E, koji je snažni antioksidans i pospešuje zaceljivanje kože - navodi nutricionistkinja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading