GLAVOBOLJA JE ZNAK UPOZORENJA! Ruski neurolog otkriva zablude o migreni i lekovima

Autor: Republika

Lifestyle

18.03.2021

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok je nekada korišćenje medikamenata neizbežno, većina bolova je izazvana dugotrajnim sedenjem za računarom u zagušljivoj prostoriji, a rešenja jesu ustajanje od kompjuterskog stola, dremanje, tuširanje, treniranje ili boravak na svežem vazduhu

RepublikaFoto: pexels.com
Glavobolja

Nema osobe koju nikada nije zabolela glava. Međutim, postoji više vrsta glavobolja, kao i njenih uzroka. Ruski neurolog Aleksej Sergejev otkriva sve što niste znali o glavoboljama i migreni, koji su to mitovi i zablude vezane za njih, ali i predstavlja ohrabrujuće novosti iz oblasti terapije lekovima.

VRSTE GLAVOBOLJA

On ističe da glavobolja može imati više od 150 različitih uzroka. Ako se javlja kao znak upozorenja da u telu postoji neko žarište, nazivamo je simptomatskom ili sekundarnom glavoboljom. U ovom slučaju, lekari bi trebalo da otkriju šta izaziva bol, a zatim da tretiraju i leče uzrok. Međutim, mnogo češće glavobolja je manifestacija nezavisne neurološke bolesti. Takve glavobolje nazivaju se primarnim i čine oko 95 odsto svih glavobolja.


- Primarne glavobolje delimo na tenzione, migrene i treću, veoma retku, trigeminalnu autonomnu cefalalgiju (TAC). Dešava se da pre napada migrene osoba ima određene svetlosne senzacije ili prolaznu utrnulost lica ili šaka. Ovo stanje se naziva migrenska aura. Migrena sa aurom je malo drugačija bolest od migrene bez nje. Njeni napadi su ređi, ali ozbiljniji i ona se različito tretira i leči. Migrena kod dece može početi rano, od pet do sedam godina, ali su, po pravilu, ovi napadi retki i ne zahtevaju kontinuiranu terapiju. Od primarnih glavobolja se ne umire i obično ne dovode do komplikacija, ali mogu znatno da naruše i unazade život obolele osobe - objašnjava dr Sergejev.

On skreće pažnju na zablude o migreni koje često sprečavaju osobu koja od nje pati da se javi lekaru. Čest je mit da su kod dece i odraslih jedan od najčešćih uzroka glavobolje bolovi u vratnom delu kičme. Zapravo, 80 odsto napada migrene započinje nelagodnošću u vratu, ali su ti bolovi posledica početka napada migrene, a ne njen uzrok. Pacijenti se izlažu potpuno nepotrebnom ultrazvuku krvnih sudova vrata i glave, kao i laboratorijskim testovima, a to je u većini slučajeva gubljenje vremena i novca.

- Trenutno ne postoje biohemijski ili genetski testovi koji se mogu uraditi da bi se potvrdila dijagnoza migrene. Postoje samo klinički kriterijumi za dijagnozu, prikupljeni na osnovu razgovora s pacijentom i pregleda. Sve dodatne dijagnostičke procedure rade se samo ako se sumnja na druge moguće uzroke glavobolje.
RepublikaFoto: pixabay.com
Nekad je dovoljna samo pauza i glavobolja prolazi

NAPRAVITE PAUZU


- Tenzionu glavobolju povremeno ima više od 90 odsto ljudi u životu. Ako dugo radimo u sedećem položaju za računarom ili provodimo vreme u zagušljivoj prostoriji, može doći do tenzione glavobolje u vidu obostranog bola u glavi ili osećaja pritiska. Oni koji imaju ovakvu glavobolju obično je na skali do 10 ocenjuju kao tri ili četiri. Da bi bol nestao, samo treba da ustanete od kompjuterskog stola, prošetate, dremnete, popijete kafu ili čaj, istuširate se, nadišete svežeg vazduha ili odete na trening - kaže dr Sergejev.

Neurolog dodaje da je jedino u slučaju da glavobolja potraje ili postane jača opravdano popiti tabletu protiv bolova.

- Migrena je druga priča. To je bolest koja, pored glavobolje, ima još simptoma poput mučnine, povećane osetljivosti na svetlost, zvukove i mirise. Migrena može biti dvostrana ili jednostrana, a bez blagovremene upotrebe anestetika napad se obično pojačava i može biti praćen povraćanjem. Ako ne uzimate lekove, napad traje od četiri sata do tri dana. Samo tokom blagog napada jednostavni lekovi za bolove poput brufena i paracetamola mogu biti efikasni - kaže dr Sergejev.

RepublikaFoto: pexels.com
Ako ne uzimate lekove, napad migrene traje od četiri sata do tri dana

Doktor naglašava da je za umerene ili ozbiljne napade migrene beskorisno uzimati obične analgetike. U takvim slučajevima neophodni su lekovi iz grupe triptana. Ako napad započne mučninom i glavoboljom, bez obzira na to koje lekove uzimali, njihova efikasnost se može naglo smanjiti. To se dešava zbog migrenske gastrostaze, loše apsorpcije leka u gastrointestinalnom traktu. U slučaju kada napad počinje mučninom, pacijent treba zajedno da popije tabletu protiv mučnine i lek za migrenu jer će efikasnost biti mnogo veća. Inače, kod migrene je veoma važno uzimati lekove na vreme u tačnoj dozi i uz najmanje 200 mililitara vode.

- Ako su napadi migrene retki i dešavaju se jednom ili dva puta mesečno, osoba obično zna šta joj je to pokrenulo napad i tada nema posebne potrebe za pregledom. Dovoljno je steći uvid u sopstvene pokretače migrene i izbegavati ih. To mogu biti tamna čokolada, crveno vino, stari sir, nedostatak sna ili emotivni stres. Ali ako se napadi javljaju više od dva puta mesečno, ako njihova učestalost i težina počnu da se povećavaju ili su praćeni drugim simptomima, bez odlaganja se javite lekaru - objašnjava dr Sergejev.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading