PRAVA SRPSKA SVADBA: Bez kuma i pucnjave nema slavlja

Autor:

Lifestyle

05.10.2017

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri dana slavlja pod šatorom, pucanje u jabuku na visini od četiri metra, mlada baca sito preko krova... Mladoženja, stari svat, dever, barjaktar, kum i ostali akteri sudbonosnog dana, na vratima kućnog praga mlade kupuju je od njenih rođaka, spremnih da je vešto sakriju i uzmu mnogo novca, koji uglavnom kasnije daju na muziku tokom dana veselja.

RepublikaFoto: youtube.com/Ratko Kec
Mlada baca sito preko krova kuće mladoženjine

Svako je makar jednom u životu prisustvovao ovakvom događaju koji se uglavnom odigrava na tradicionalnim srpskim svadbama, punim narodnih običaja i rituala.

Venčanje je najvažniji deo života svakog Srbina, pa shodno tome troši se mnogo novca na pripremu celokupne ceremonije i slavlja.

Čak i kada neko nema dovoljno novca, pozajmi ga ili podigne kredit jer je običaj da se pozovu svi oni kod kojih ste vi bili gosti, odnosno kod kojih ste ispraznili tanjire. 

  • KIĆENJE MLADINE KAPIJE Mladina kapija se kiti svežim cvećem i tilom, a dekoriše se i ukrasnim mašnama. Tako okićen venac dugo se čuva posle venčanja i stoji na okućnici odakle je mlada otišla, makar do Mladenaca, verskog praznika u slavlje mladih koji su u toj godini započeli zajednički život.
  •  BISERI Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere jer oni simbolizuju suze. Dakle, ako ih bude nosila, mnogo će plakati tokom braka.
  • SAMO NEK JE MUŠKO! Pre odlaska na venčanje, mlada nazdravlja sa svatovima. Ona pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ukoliko ostane cela - biće žensko.
  • BELI LUK PROTIV UROKA Običaj je da mlada u toku spremanja za venčanje stavi čen belog luka u nedra radi uroka.
  • KUPOVINA MLADE Običaj je da, čak i kad mlada živi sa mladićem, provede noć pred venčanje u kući svojih roditelja. Sledećeg dana mladoženja i njegovi gosti u svadbenoj koloni dolaze do mladine kuće. Kada dođu, prvo je običaj da pucaju i obore jabuku privezanu visoko na drvetu. Mladoženja puca zajedno sa svojim drugovima. Posle jabuke, sledi kupovina mlade.
  • DA SE MLADA LAKO PORODI Mladi se, nakon oblačenja venčanice, vezuje tanak crven konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, s lakoćom kojim je pokidan konac i mlada će se lako poroditi.
  • BACANJE MARAMICE Kada svatovi uzmu mladu i krenu, pre prvog mosta na koji naiđe mlada treba da baci belu maramicu u koju je prethodno stavila novac.
  • ZNA SE KO JE GAZDA Na ceremoniji venčanja, kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagaze supružnika. Ko koga prvog nagazi, taj će imati poslednju reč u kući.
  • BIDERMAJER Kada se završi ceremonija venčanja, mlada baca bidermajer preko glave devojkama koje nisu udate. Prema verovanju, koja ga uhvati, sledeća se udaje.
  • MATERINA POGAČA Mladina majka trebalo bi da ispeče pogaču. Mladencima se uručuje pre svečanog ručka da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače, biće gazda u kući.
  • BACANJE POGAČE Neposredno pre glavnog jela, stari svat izlazi ispred kuće mladoženje i leđima okrenut svatovima, uglavnom neoženjenim muškarcima, baca pogaču koju je svekrva umesila za tu priliku. Prema verovanju, ko uhvati pogaču, uskoro će da se ženi, a običaj je da svi svatovi dobiju bar jedan zalogaj.
  • BACANJE SITA Kada mladenci nakon venčanja dođu u zajednički dom, mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu - i mlada će se zadržati u kući.
  • ISPRAĆAJ KUMA KUĆI Kada kum reši da krene kući, ne sme da dotakne zemlju. Zato se uzimaju dve stolice po kojima kum gazi naizmenično jednom pa drugom nogom, a da mu pritom niko ne pomaže.
  • BOKAL S VODOM Stari, skoro zaboravljeni običaj. Pre nego što mlada uđe u svekrvinu kuću, na prag se stavi bokal s vodom. Pri ulasku, mlada treba da ga obori nogom za dobrobit kuće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading