AKO NEKO IZ VAŠE PORODICE OVO SVAKODNEVNO RADI, MOŽDA IMA OPAKI TUMOR: Obratite pažnju jer ih većina ZANEMARI pa bude kasno!

Autor: M.O.

Lifestyle

14.04.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vi možete spasiti život nekome ako uočite ovo na vreme!

AKO NEKO IZ VAŠE PORODICE OVO SVAKODNEVNO RADI, MOŽDA IMA OPAKI TUMOR: Obratite pažnju jer ih većina ZANEMARI pa bude kasno!

Foto: Shutterstock

Iako smo itekako što se tiče medicine razvijeni, čini se da za neke bolesti nema konkretnog leka koji pomaže i leči konkretno taj deo, dok drugi organi ostaju netaknuti. 

Konkretnu pričamo o svim oblicima, a najgore od svega je to što sve više pogađa mlade ljudi. 

Neurohirurg prof. dr Danica Grujičić nedavno je gostovala u emisiji "Na prvom mestu" na K1 televiziji, gde je govorila o inovativnim pristupima u lečenju tumora mozga. Ona ističe da su simptomi promene u ponašanju, koje često prate odrasle osobe, ključni za rano otkrivanje ovih oboljenja. Promene u ponašanju mogu biti vrlo suptilne i mogu ih primetiti samo osobe koje dobro poznaju pacijenta.

Republika

Foto: Shutterstock

Pacijenti koji imaju podršku svojih najbližih članova porodice imaju veće šanse za uspešno lečenje                                                                                                                            

Kako prepoznati kod nekoga iz okoline ovaj tumor?

Doktorka Grujičić naglašava da podrška porodice igra ključnu ulogu u lečenju tumora mozga. Pacijenti koji imaju podršku svojih najbližih članova porodice imaju veće šanse za uspešno lečenje i duži životni vek. Ona ističe da porodica može primetiti neke suptilne promene u ponašanju pacijenta, poput neslanih šala koje nisu bile karakteristične za tu osobu ili naglog prelaska iz povučenog u ekspresivno ponašanje.

Interesantno je da dr Grujičić ističe razlike u prijavljivanju simptoma između muškaraca i žena. Ona primećuje da većina žena zanemaruje simptome, dok su muškarci skloniji da se požale na zdravstvene tegobe. Ovo naglašava važnost edukacije i podizanja svesti o značaju redovnih medicinskih pregleda za obe polne grupacije.

Prema rečima dr Grujičić, prvi epileptički napad može biti indikator prisustva tumora mozga i upućivati na potrebu za skenerom. Takođe, slabljenje vida i ispad u vidnom polju takođe mogu biti znaci upozorenja. Ona naglašava da glavobolja ne mora biti prisutna u početnim fazama bolesti, što dodatno ističe važnost redovnih medicinskih pregleda.

Doktorka Grujičić ističe da su maligni tumori mozga postali izazovniji za lečenje i opisuje ih kao neuništive. Ona naglašava važnost redovnih poseta lekaru i praćenje bilo kakvih neobičnih promena u ponašanju. Na taj način, moguće je detektovati tumore u ranim fazama i primeniti odgovarajući tretman kako bi se povećale šanse za uspešno lečenje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading