SVAKO JUTRO SE BUDITE SA OTEČENIM LICEM - MOŽE BITI OPASNO: Ne mora da znači da se niste naspavali, jedno je KOBNO po život!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

31.03.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro obratite pažnju.

SVAKO JUTRO SE BUDITE SA OTEČENIM LICEM - MOŽE BITI OPASNO: Ne mora da znači da se niste naspavali, jedno je KOBNO po život!

Foto: Shutterstock

otečeno lice

Ako ste ikada plakali tokom tužnog filma, progutali nešto na šta ste alergični ili udarili glavom o otvoreni ormarić, lice vam je verovatno počelo da otiče ubrzo nakon toga.

U stvari, imati natečeno lice s vremena na vreme zbog bezopasnih aktivnosti poput jedenja začinjene hrane ili dobrog plača je sasvim normalno, ali ako se svako jutro budite sa takvim licem, pitanje je šta nije u radu. 

U nekim slučajevima, otok lica može biti indikacija stanja opasnog po život, kao što je anafilaktički šok. Na sreću, drugi prateći simptomi, poput svraba u grlu, kijanja, pomoći će vam da prepoznate pravi uzrok. 

Ovo se naravno ništa ne računa kada je žena u drugom stanju, tada je to normalna pojava. Natečeno lice može biti simptom poremećene žlezde, ali i određena hrana koja sadrži dosta soli može izazvati takvo stanje, prenosi "Khealth".

Republika

Foto: pexels.com

Mnogi muče muku sa natečenim licem ujutru


Anafilaksa je teška reakcija celog tela na alergen. Kada osoba dođe u kontakt sa nečim na šta je alergična, ponekad njeno telo ima ovu ekstremnu reakciju.

Uobičajeni uzroci anafilakse uključuju:

Alergije na lekove: Uključuju alergiju na antibiotike ili lekove protiv bolova.

Alergija na hranu: Primeri uključuju kikiriki, školjke...

Ubod insekata: Ubod pčele.

Anafilaksa zahteva hitan tretman pre nego što disajni put postane ugrožen. Pozovite 911 i ako osoba ima svoj lek za hitne slučajeve alergije, kao što je EpiPen, ubrizgajte ga odmah dok čekate da stigne hitno medicinsko osoblje.

Kada posetiti lekara?

Većinu vremena, otok lica se može lečiti kod kuće. Međutim, ako se stanje pogoršava zabrinjavajućom brzinom, postaje sve bolnije ili ometa vašu sposobnost da obavljate jednostavne zadatke kao što su pranje zuba, otvaranje očiju ili jedenje, odmah potražite medicinsku pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading