HIRURG SA VMA UPOZORIO NA STANJE KOJE ODNOSI ŽIVOT ZA SVEGA PAR MINUTA: Ako OVO ostetite u stomaku, odmah zovite HITNU!

Autor: M.O.

Lifestyle

25.03.2024

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To znači da vam je aorta krenula da puca.

HIRURG SA VMA UPOZORIO NA STANJE KOJE ODNOSI ŽIVOT ZA SVEGA PAR MINUTA: Ako OVO ostetite u stomaku, odmah zovite HITNU!

Foto: shutterstock

ilustracija

Aneurizma abdominalne aorte predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, gde se lokalizovano trajno proširuje abdominalna aorta na više od 3 cm u njenom prečniku.

Ruptura ovakve aneurizme je najozbiljnija komplikacija, sa smrtnošću preko 75% među zahvaćenim pacijentima. Pukovnik docent dr Momir Šarac, dežurni hirurg na Vojno-medicinskoj akademiji, istakao je ključne simptome ovog stanja, čije ignorisanje može dovesti do životno opasnih posledica u svega nekoliko minuta.

Jedan od ranih znakova rupture abdominalne aneurizme može biti pulsiranje u stomaku i prisutnost bola. Međutim, dr Šarac upozorava da kada se pojavi drugi simptom, može biti kasno za efikasnu intervenciju.

Posebno je istakao da su simptomi ove aneurizme često jasno uočljivi, čak i vizuelno.

Republika

Foto: shutterstock

Obratite pažnju kakav bol imate u stomaku

 

- Pacijenti često mogu pretpostaviti prisustvo proširenog krvnog suda, jer se abdominalna aneurizma manifestuje kao pulsirajuća masa u stomaku. U nekim slučajevima, kod ljudi od određene konstitucije, može čak biti vidljiva golim okom - istakao je pukovnik docent dr Šarac za "RTS".

- Ako osim pulsiranja primetite i bol, hitno se obratite lekaru ili zatražite pomoć hitne medicinske službe, jer to ukazuje da aneurizma može da pukne. Ruptura abdominalne aneurizme znači da vreme postaje kritično, i brza reakcija je ključna kako biste dobili odgovarajuću medicinsku pomoć - rekao je za kraj.

Brza reakcija je presudna kako bi se obezbedila adekvatna medicinska nega. Rano prepoznavanje i odmahšnje lečenje mogu biti ključni faktori za sprečavanje ozbiljnih posledica ove opasne medicinske situacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading