AKO VAM SE POSLE JELA JAVLJA BOL, IMATE OZBILJAN PROBLEM: Čest je slučaj u Srbiji, a OVO su prvi simptomi!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.11.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moguće da će se nakon bola javiti temeratura i svrab po celom telu!

AKO VAM SE POSLE JELA JAVLJA BOL, IMATE OZBILJAN PROBLEM: Čest je slučaj u Srbiji, a OVO su prvi simptomi!

Foto: shutterstock

Da li ste znali da se kamen u žučnoj kesi javlja kod svake desete žene i svakog petnaestog muškarca u Srbiji?

Ova činjenica može biti iznenađujuća, s obzirom na to da se ova bolest često javlja bez ikakvih simptoma. Naime, bol u predelu desne strane stomaka, ispod jetre, može ukazivati na prisustvo kamena u žučnoj kesi, ali ne mora uvek biti slučaj.

Naš poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da su sitni kamenčići su glavni razlog upale u žučnoj kesi. Oni tu mogu da budu ceo život i da ne prave problem, sve do jednog momenta.

Republika

Foto: shutterstock

Bol se javlja obično posle jela


Žučna kesa ima važnu ulogu u organizmu, jer pomaže u izbacivanju masnoća iz tela

Naš poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da su sitni kamenčići su glavni razlog upale u žučnoj kesi. Oni tu mogu da budu ceo život i da ne prave problem, sve do jednog momenta...

Kontrakcijama mišića u zidu žučne kese, žuč se izbacuje u creva i pomaže u varenju hrane. Međutim, kada se poveća koncentracija žuči u žučnoj kesi, postoji mogućnost da se formiraju žučni kamenčići. Ovo se posebno odnosi na povišen nivo holesterola u žuči, što može dovesti do formiranja holesterolskih kamenčića, prenosi "Stetoskop". 


Prvi simptom prisustva kamena u žučnoj kesi je bol ispod desnog rebra, posebno nakon obilnijeg obroka.

Takođe, mogu se javiti i nadimanje, neprijatnost u stomaku, podrigivanje i temperatura. U nekim slučajevima, može se javiti i žutilo kože, što ukazuje na zapušenje žučnih kanala.

Akutna upala žučne kese je česta bolest, posebno kod osoba koje imaju kamene kamenčiće u žuči. Osim akutne upale, mogu se javiti i hronične upale, kada dolazi do povremenih zapušenja žučnih kanala. Ove upale mogu izazvati povišenu telesnu temperaturu i groznicu.

Lečenje akutne upale žučne kese zavisi od same procene lekara. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading