APARAT ZA MERENJE PRITISKA MOŽE DA VAM POKAŽE OVU OPAKU BOLEST: Ako ovde imate PAUZU od tri sekunde, opasnost je tu!

Autor: M.O.

Lifestyle

08.04.2024

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kardiolog upozorava na sledeće stavke, kako bi se bolje obratila pažnja.

APARAT ZA MERENJE PRITISKA MOŽE DA VAM POKAŽE OVU OPAKU BOLEST: Ako ovde imate PAUZU od tri sekunde, opasnost je tu!

Foto: pritnscreen/youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal, Shutterstock

Svima nam se dogodilo da nam srce u nekom momentu ubrzano kuca. Da li je to zbog nekog fizičkog napora poput trčanja, ili kada smo pored osobe koja nam se dopada... Ipak rad ubrzanog srca može biti i dosta opasniji i rizičniji po celokupno zdravlje

Kardiolog dr Bojan Jašović iz KBC "Zvezdara" za RTS Ordinaciju otkrio je ključne informacije o poremećajima srčanog ritma i drugim srčanim oboljenjima. Istakao je da aritmije mogu biti ozbiljne i da zahtevaju pažnju, posebno kada se pojave određeni simptomi kao što su osećaj kratkog daha, treperenje u grudima, nesvestica, vrtoglavica ili mučnina.

Takođe, istakao je važnost redovnog održavanja aparata za merenje krvnog pritiska kako bi se osiguralo tačno očitavanje vrednosti.

Republika

Foto: Shutterstock

Kratak dah je ozbiljan znak upozorenja

Najčešći uzročnik aritmije i srčnih problema

Dr Jašović je naglasio da određeni lekovi, poput onih za prehladu, i suplementi mogu izazvati aritmije, kao i da poremećaj nivoa elektrolita može biti presudan. Takođe, istakao je da kardiomiopatija, kao širok pojam koji obuhvata strukturna oštećenja srčanog mišića, može biti posledica infarkta miokarda ili se javljati kao primarno stanje sa specifičnim simptomima kao što su zamor, kratak dah i otoci na nogama.

Republika

Foto: Shutterstock

Aparat za merenje pritiska vam može otkriti da imate aritmiju

Sam osećaj krtkog daha se treba odmah ispitati jer bi mogla biti posledica srčane slabosti. Ako sam pacijent ima aritmoiju, novi aparat za merenje pritiska to može da otkrije. Međutim, ne mogu otkriti fibrilaciju, odnosno treperenje pretkomora. 

Napomenuo je da se pauze duže od tri sekunde smatraju indikacijom za ugradnju pejsmejkera.

Ubrzan ili usporen rad srca:

Tahikardija, odnosno ubrzan rad srca, može biti pravilan ili nepravilan i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, dok usporen rad srca može biti posledica ozbiljnih srčanih problema i dovodi do kriza svesti, vrtoglavice i nesvestice.

Dr Jašović je istakao da pejsmejker može biti rešenje za spor rad srca (bradiaritmije), ali i za određene vrste ubrzanog srčanog ritma kao što je atrijalna fibrilacija. On je objasnio da pejsmejker može prepoznati životno ugrožavajuće aritmije i pružiti odgovarajuću terapiju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading