NIZAK KRVNI PRITISAK MOŽE BITI OPASNIJI OD POVIŠENOG: Dovodi do PODMUKLIH oboljenja, a da toga nismo svesni!

Autor: M.O.

Lifestyle

11.04.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi ne obraćaju toliko pažnje kada se radi o niskom krvnom pritisku, a trebali bi.

NIZAK KRVNI PRITISAK MOŽE BITI OPASNIJI OD POVIŠENOG: Dovodi do PODMUKLIH oboljenja, a da toga nismo svesni!

Foto: Printscreen/Youtube/TV Prva

Kada se govori o problemima sa krvnim pritiskom, najčešće se ističe hipertenzija kao glavni zdravstveni rizik. Međutim, nizak krvni pritisak može izazvati ozbiljne neprijatnosti i probleme. Kardiolog prof. dr Nebojša Tasić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti, objašnjava da hipotenzija ili nizak krvni pritisak podrazumeva a da je gornji ili sistolni pritisak ispod 90, i donji ili dijastolni pritisak ispod 60, dok je normalan pritisak 120/80.

Posebno je istakao da postoje dosta ljudi, naročito žena, koji imaju od rođenja nizak krvni pritisak.

Republika

Foto: shutterstock

Veoma je važno voditi računa o niskom pritisku i ne zanemarivati ga

Simptomi niskog krvnog pritiska

Profesor Tasić ističe tri najvažnija simptoma koji se javljaju kod osoba sa niskim krvnim pritiskom:

  • vrtoglavica,
  • nesvestica,
  • blago zamućen vid usled suženja vidnog polja.

Pored ovih simptoma, mogu se javiti i drugi kao što su kratak dah, malaksalost, anemija, kao i simptomi povezani sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, anksioznošću i depresijom.

Nizak krvni pritisak može biti opasan u uslovima velike vrućine, posebno ako dovede do gubitka svesti i otežane funkcionalnosti. Takođe, može uticati na rad mozga i srca, a osobe sa niskim pritiskom su podložne nastanku trombova u venama što može dovesti do embolije pluća. Naglašava se i važnost praćenja promena u krvnom pritisku, posebno kod starijih osoba, prenosi "RTS". 

Načini podizanja niskog krvnog pritiska

Profesor Tasić ističe nekoliko načina za podizanje niskog krvnog pritiska. Preporučuje popiti tanjir supe iz kesice kao jedan od najbržih načina, kao i konzumiranje kafe u umerenim količinama. Međutim, upozorava da gazirana pića i veće količine alkohola mogu imati suprotan efekat.

Fizička aktivnost i regulacija niskog krvnog pritiska

Podržava se fizička aktivnost kao korisna i za osobe sa niskim krvnim pritiskom, ali se ističe važnost praćenja reakcija organizma. Takođe, profesor Tasić ukazuje na potencijalnu promenu krvnog pritiska kod žena u menopauzi i pred menopauzu, te naglašava važnost praćenja zdravlja u tom periodu.

Regulacija niskog krvnog pritiska i upotreba lekova

Retko se propisuju lekovi za regulaciju niskog krvnog pritiska, osim u slučajevima naglog pada pritiska pri ustajanju kod starijih osoba. Važnost praćenja i dijagnostike je istaknuta kao ključna za pravilan pristup i rešavanje problema niskog krvnog pritiska.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading