SIMPTOM KOJI SE JAVLJA NA STOPALIMA JE "TIHI UBICA": Ukazuje na ALARMANTNA OBOLJENJA i ima veze sa srcem!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri znaka bolesti pojavljuju se na stopalima.

SIMPTOM KOJI SE JAVLJA NA STOPALIMA JE "TIHI UBICA": Ukazuje na ALARMANTNA OBOLJENJA i ima veze sa srcem!

Foto: shutterstock

Kardiovaskularne bolesti odnesu skoro 18 miliona života širom sveta svake godine. Međutim, neki iznenađujući simptomi na stopalima mogu signalizirati njihovo prisustvo. Američka akademija za dermatologiju (AAD) ističe tri glavna upozorenja za kardiovaskularne probleme ispitivanjem stopala i prstiju

Oticanje stopala

Otečena stopala, zajedno sa nogama i gležnjevima, jedan su od simptoma srčanih oboljenja. Medicinski poznat kao edem, može sugerisati da "vaše srce ne radi kako treba".

- Mnoga srčana stanja uzrokuju nakupljanje tečnosti u stopalima i potkolenicama. Kako se tečnost nakuplja, možete videti otok koji se proširuje sve do natkolenica i prepona - objašnjava AAD.

NHS navodi da ovaj otok može biti manji ujutru i veći tokom dana.

Foto: shutterstock

Otečena stopala, zajedno sa nogama i gležnjevima, jedan su od simptoma srčanih oboljenja

Plavi prsti

Plavi prsti mogu biti znak začepljenih krvnih sudova.

- Kada vam je stvarno hladno, vaša koža može postati plava (ili ljubičasta). Ako vam je koža plava (ili ljubičasta) kada vam je toplo, to bi mogao biti znak da krv ne dobija dovoljno kiseonika. Sindrom plavog nožnog prsta nastaje kada je jedan ili više krvnih sudova blokirano. Bez intervencije, nedostatak kiseonika može dovesti do smrti kože i ispod nje. Ovo stanje je poznato u medicini kao cijanoza - objašnjava AAD, piše "Miror".

Bolne kvržice na prstima

Ove kvržice, poznate kao Oslerovi čvorovi, mogu se pojaviti i na prstima. 

- Ako imate srčanu infekciju poznatu kao infektivni endokarditis, ove bolne kvržice se mogu razviti u prstima na rukama, nogama ili oboje. Kvržice mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Dok kvržice nestaju same, pacijentima je potreban tretman za infekciju. Pošto je ova infekcija bakterijska, antibiotici je često mogu lečiti. Ponekad je potrebna operacija - navodi AAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading