MIGRENE SU GA MUČILE MESECIMA, A ONDA JE SAZNAO DA MU JE OVO U GLAVI: Lekari su ostali bez teksta, SIMPTOMI su bili uobičajni!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

31.03.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Migrene su ga mučile mesecima, a onda su doktori otkrili jeziv uzrok.

MIGRENE SU GA MUČILE MESECIMA, A ONDA JE SAZNAO DA MU JE OVO U GLAVI: Lekari su ostali bez teksta, SIMPTOMI su bili uobičajni!

Foto: shutterstock

muškarac

Glavobolje su čest problem kod ljudi. Često uzrok može biti stres, plakanje, promena vremena, ali postoje i ozbiljni uzroci koji često zaprepaste lekare. 

Jedan neobičan i zastrašujući medicinski slučaj došao je na svetlost dana kada je muškarac sa Floride počeo da pati od jakih migrena, koje su se na kraju ispostavile kao posledica infekcije larvama pantljičare u njegovom mozgu. Iako je srećom došlo do izlečenja pacijenta, ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i medicinske zajednice.

Republika

Foto: shutterstock

Muškarac je imao jake migrene mesecima

Simptomi su bili uobičajni 

Muškarac od 52 godine je mesecima patio od jakih migrena, a uobičajeni lekovi više nisu bili od pomoći. Konačno, posle četiri meseca nepodnošljivih bolova, obratio se doktorima koji su otkrili prisustvo cista u njegovom mozgu. Dalji testovi su potvrdili da se radi o neurocisticerkozi, infekciji svinjskom pantljičarom, prenosi "Rts". 

Uzrok infekcije

Uobičajeni način infekcije svinjskom pantljičarom podrazumeva unošenje larvi putem svinjskog mesa, koje zatim migriraju u ljudska creva. Međutim, interesantna činjenica je da pacijent nije putovao u delove sveta gde je rizik od ovakve infekcije veći, niti je konzumirao hranu sumnjivog porekla. Ispostavilo se da je najverovatniji uzrok infekcije bila slabo termički obrađena slanina koju je redovno konzumirao.

Infekcija svinjskom pantljičarom može izazvati brojne probleme, uključujući i bolove u gastrointestinalnom traktu, gubitak težine i u najgorem slučaju, infekciju mozga. Srećom, pacijent je uspešno izlečen, ali ovaj slučaj je podigao svest o retkim, ali ozbiljnim rizicima konzumiranja slabo termički obrađenog mesa.

Ovaj medicinski slučaj je podsetnik da je važno voditi računa o načinu pripreme hrane i biti svestan potencijalnih opasnosti koje mogu vrebati čak i u svakodnevnim namirnicama koje konzumiramo.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading