POVIŠEN NIVO OVOGA U KRVI DOVODI DO SRČANOG UDARA: Svi to ZANEMARE i pretrpe trajne posledice, ali postoji REŠENJE!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.03.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na ovu "supstancu" u krvi.

POVIŠEN NIVO OVOGA U KRVI DOVODI DO SRČANOG UDARA: Svi to ZANEMARE i pretrpe trajne posledice, ali postoji REŠENJE!

Foto: Shutterstock

Svi već znamo da su kardiovaskularne bolesti i dalje jedan o glavnih uzroka smrti širom sveta, a u Srbiji godišnje umre oko 52.000 ljudi. 

Postavlja se pitanje da li to može ikako da se spreči, i gde tačno grešimo?

Postoji jedan specifičan protein koji igra ključnu ulogu u prenošenju holesterola kroz krv i njegov visok nivo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i srčani ili moždani udar. 

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Nakupljanje holesterola dovodi do trajnih posledica

 

Tri glavna elementa Lp koji dovode ljude u opasnost

Dr Set Baum, istaknuti kardiolog, i glavni naučnik u "Flourish Research" centru na Floridi ističe tri glavna elementa Lp koji predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje.

Prvo, Lp može uzrokovati aterosklerozu, što je nakupljanje masti i holesterola u arterijama. Drugo, on može izazvati upalu, dok treća komponenta povećava rizik od zgrušavanja što može dovesti do blokade arterija.

Ovi faktori jasno ukazuju na ozbiljnu ulogu koju Lp ima u razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Ko je u povećanom riziku?

Približno 20% populacije je pod povećanim rizikom zbog lipoproteina. Međutim, problem leži u činjenici da testiranje nivoa Lp može biti problematično zbog troškova i ograničenog pristupa. Dr Bredli Server primećuje da postoje smernice u Evropi i Kanadi koje preporučuju univerzalno testiranje nivoa Lp, ali da ovo nije uobičajena praksa u mnogim drugim delovima sveta.

Republika

Foto: shutterstock

Srčani udar se može preduhitriti

Rešenje: Smanjenje kardiovaskularnih faktora rizika

Iako direktno smanjenje nivoa Lp možda nije moguće, postoji nekoliko koraka koje pojedinci mogu preduzeti kako bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dr Baum ističe važnost smanjenja drugih faktora rizika, poput pravilne ishrane, redovnog vežbanja i održavanja zdravog načina života. Redovne kontrole kod lekara takođe su od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Uprkos izazovima povezanim sa lipoproteinom, postoji niz koraka koje pojedinci mogu preduzeti kako bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti i održali zdravlje srca. Ovo naglašava važnost edukacije i svesti o faktorima rizika koji mogu imati ozbiljan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading