MALE BOGINJE MEĐU NAJZARAZNIJIM VIRUSNIM INFEKCIJAMA: Komplikacije ozbiljne - Od UPALE PLUĆA do ZAPALJENJA MOZGA!

Autor:

Vesti

28.02.2024

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba i retko indirektnim putem preko kontaminiranih predmeta.

MALE BOGINJE MEĐU NAJZARAZNIJIM VIRUSNIM INFEKCIJAMA: Komplikacije ozbiljne - Od UPALE PLUĆA do ZAPALJENJA MOZGA!

Foto: www.profimedia.rs

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je u Srbiji od početka godine do 26. februara registrovano 24 potvrđena slučaja morbila. Ova infektivna bolest, koja je trebalo da bude iskorenjena i poslata u istoriju medicine, vratila se na velika vrata, izjavila je dr Svetlana Popović, infektolog.

Simptomi i širenje bolesti

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba i retko indirektnim putem preko kontaminiranih predmeta. Inkubacija najčešće traje od 7 do 18 dana, a simptomi uključuju povišenu telesnu temperaturu, sekreciju iz nosa, kašalj i konjunktivitis. Nakon toga, dolazi do pojave makulopapulozne ospe na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete.

Komplikacije i zaraznost

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe, a obolela osoba je zarazna četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon toga. Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. Zapaljenje pluća predstavlja ozbiljnu komplikaciju, koja može dovesti do smrtnog ishoda.

Stanje obolelih u Srbiji

Od ukupnog broja obolelih, šestoro dece uzrasta od tri do pet godina su bili nevakcinisani, dok je jedno dete primilo jednu dozu vakcine protiv morbila. Takođe, među obolelima su bile i osobe uzrasta od 8 do 23 godine, od kojih je jedna bila potpuno vakcinisana, kao i šest osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Značaj vakcinacije

Doktorka Popović ističe da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta. MMR vakcina se daje u 2 doze: deci u drugoj godini života i u sedmoj godini života. Vakcinacija MMR vakcinom se povezuje sa autizmom, što zabrinjava pojedine roditelje i stvara nepoverenje prema vakcinaciji, iako su takve tvrdnje bez naučne zasnovanosti. Prošle, 2023. godine, registrovano je 50 slučajeva morbila u Srbiji, od kojih je većina bila nevakcinisana.


Morbile, koje su trebalo da budu iskorenjene, ponovile su svoj povratak na velika vrata, izazivajući zabrinutost među zdravstvenim radnicima i stanovništvom. Vakcinacija ostaje ključna mera za suzbijanje ove zarazne bolesti, a edukacija o značaju imunizacije i razbijanju mitova o njenim štetnim efektima igra ključnu ulogu u prevenciji širenja morbila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading