BOLEST "TIHI UBICA" JE SVE VIŠE PRISUTNA MEĐU LJUDIMA: Prognoze su STRAŠNE, OVA grupa je u najvećem riziku!

Autor: M.O.

Lifestyle

18.02.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa antibioticima mora oprezno.

BOLEST "TIHI UBICA" JE SVE VIŠE PRISUTNA MEĐU LJUDIMA: Prognoze su STRAŠNE, OVA grupa je u najvećem riziku!

Foto: shutterstock

Hronična bolest bubrega predstavlja značajan zdravstveni izazov širom sveta, sa sve većim brojem obolelih i povećanom stopom smrtnosti. Prema procenama, jedan od deset odraslih osoba suočava se sa ovim oboljenjem, a prognoze sugerišu da će do 2040. godine postati peti vodeći uzrok smrti.

Ova bolest bubrega karakteriše se kao trajni poremećaj u građi i funkciji ovih vitalnih organa, što dovodi do gubitka sposobnosti uklanjanja otpadnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma. Ovi procesi, kada se ne leče ili ne kontrolišu adekvatno, mogu imati ozbiljne posledice po celokupno zdravlje organizma.

Osobe koje pate od hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili imaju porodičnu anamnezu hronične bubrežne bolesti su posebno ugrožene. Zbog toga je važno da se redovno kontrolišu, pridržavaju terapije propisane od strane lekara i usvoje zdrave životne navike koje će doprineti očuvanju zdravlja bubrega.

Stručnjaci naglašavaju da je dobro regulisana hipertenzija ključna za prevenciju oštećenja bubrega, dok visok pritisak koji nije pod kontrolom može imati ozbiljne posledice. Takođe, osobe sa dijabetesom su izložene povećanom riziku od bubrežnih komplikacija, te je važno da budu pod stalnim nadzorom lekara.

Republika

Foto: shutterstock

Krvni pritisak i šećer utiču na komplikacije kod ovog stanja.

Farmaceuti igraju ključnu ulogu u prevenciji i lečenju hronične bolesti bubrega

Farmaceutska Komora Srbije je 2019. godine pokrenula projekat standardizovane farmaceutske usluge obolelima od dijabetesa, gde farmaceuti - savetnici daju značajan doprinos poboljšanju zdravlja pacijenta. Neki od saveta su svakako kako da očuvaju normanlo funkcionisanje bubrega, da se kreću, redovno kontrolirolišu šećer u krvi i krvni pritisak, održavaju optimalnu telesnu težinu, smanje unos soli na pet grama dnevno, uzimati odgovarajuću količinu tečnosti", objašnjava mr ph spec. Jasna Anđelković, farmaceut u Farmaceutskoj komori Srbije.

 Nadgledanje primene određenih lekova, poput antibiotika, kao i pružanje saveta o upotrebi lekova za osobe sa oslabljenom bubrežnom funkcijom, deo su njihove svakodnevne prakse.

Ukupno, pravovremena dijagnostika, adekvatno lečenje i promocija zdravih životnih navika igraju ključnu ulogu u borbi protiv hronične bolesti bubrega. Ovaj zajednički napor stručnjaka i pacijenata može značajno smanjiti incidenciju ove opasne bolesti i poboljšati kvalitet života onih koji su pogođeni njome.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading