ZBOG OVOG LEKA KOJI SRBI UZIMAJU KAO BOMBONICE MOŽE SVAŠTA DA SE DESI: Uzrokuje ČIR na želucu, krvne ugruške i NEPLODNOST?!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Farmaceut je upozorio da dugotrajna upotreba ovog leka, pogotovo bez lekarskog odobrenja, može imati opasne posledice.

ZBOG OVOG LEKA KOJI SRBI UZIMAJU KAO BOMBONICE MOŽE SVAŠTA DA SE DESI: Uzrokuje ČIR na želucu, krvne ugruške i NEPLODNOST?!

Foto: Shutterstock

Ibuprofen se koristi kada nas nešto boli i nije ga teško nabaviti. Ali, nedavna istraživanja sugerišu da lek protiv bolova može imati ozbiljne neželjene efekte, ako se uzima redovno. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), kao što je ibuprofen, povezan je sa čirevima na želucu, plodnošću, sluhom i kardiovaskularnim problemima - i, odnedavno, povećanim rizikom od krvnih ugrušaka.

Za zdrave ljude kojima je s vremena na vreme potrebno ublažavanja bolova, nema ništa loše u uzimanju antiinflamatornog leka, kaže TV farmaceut Torun Govind za "Sun".

- Ali, uzimanje ovih lekova tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati druge ozbiljne probleme i o tome treba razgovarati sa lekarom koji vam je prepisao lek - tvrdi on.

1. Čir na želucu

Uzimanje NSAID lekova protiv bolova jedan je od najčešćih uzroka čira na želucu, kažu stručnjaci.

To je zato što smanjuju sposobnost vašeg tela da stvori sloj sluzi koji štiti sluznicu želuca od želudačne kiseline. Stomačna kiselina je dovoljno jaka da istroši zube i kosti. U stomaku može da izgori u sluznicu, ostavljajući otvorene, krvareće rane, poznate i kao čirevi, kaže NHS.

2. Problemi sa plodnošću

Muškarci koji mesecima uzimaju doze ibuprofena mogu biti izloženi većem riziku od problema sa plodnošću. Istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academi of Sciences, pokazalo je da zdravi mladići koji su uzimali uobičajeni lek protiv bolova do šest nedelja proizvode manje muških polnih hormona, što je dovelo do stanja koje se obično viđa samo kod starijih muškaraca i pušača.

18-35-godišnjaci koji su učestvovali u danskoj studiji razvili su poremećaj koji se naziva kompenzovani hipogonadizam u roku od dve nedelje od uzimanja 600 mg ibuprofena dva puta dnevno.

Stanje se javlja kada telo ne proizvodi dovoljno testosterona.

- Obično je reverzibilno kada prestanete da uzimate ibuprofen - objašnjava Torun.

Foto: Shutterstock

Istraživanja sugerišu da ovaj lek protiv bolova može imati ozbiljne neželjene efekte, ako se uzima redovno

3. Problemi sa sluhom

Kada pomislite na faktore rizika koji su povezani sa gubitkom sluha, lekovi protiv bolova koji se prodaju bez recepta nisu među njima. Ali, studija sa Harvarda objavljena u American Journal of Epidemiologi pokazala je da česta upotreba ibuprofena može igrati ulogu.

U studiji, žene koje su uzimale lekove protiv bolova najmanje dva puta nedeljno su imale veću verovatnoću da izgube sluh, a češća upotreba povećava rizik i do 24 odsto. Nalazi su slični istraživanju muškaraca sa gubitkom sluha.

Naučnici smatraju da lek može da prekine normalan protok krvi do pužnice unutrašnjeg uha, tako da njena struktura ne funkcioniše kako bi trebalo.

4. Problemi sa srcem

Nekoliko studija je povezalo NSAIL sa povećanim rizikom od ozbiljnih srčanih bolesti.

U studiji British Medical Journala iz 2016. godine, autori su primetili da su izveštaji o neželjenim srčanim reakcijama počeli da se pojavljuju 2000. godine. 

Neka istraživanja objavljena 2017. otkrila su da lek može povećati rizik od srčanog zastoja kod osobe za 31 odsto.

Autori sa Univerziteta u Kopenhagenu bili su toliko šokirani rezultatima da su odlučili da se lekovi ne prodaju u supermarketima ili benzinskim pumpama i da se kupuju samo na recept.

Do srčanog zastoja dolazi kada srce osobe prestane da pumpa krv po telu - slično električnom kvaru. Ovo se razlikuje od srčanog udara, gde osoba obično ostaje svesna i često će primetiti bol u grudima i rukama.

5. Krvni ugrušak


Žene koje uzimaju ibuprofen i hormonsku terapiju za rađanje zajedno imaju veći rizik od razvoja krvnih ugrušaka.

Istraživači, takođe sa Univerziteta u Kopenhagenu, otkrili su da kada se uzima sa hormonskom kontracepcijom, pilula može povećati rizik od venske tromboembolije ili krvnog ugruška za pet puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading