VESNA JE PROPUSTILA SAMO JEDAN PREVENTIVNI PREGLED, VEĆ IDUĆE GODINE STIGLA JE STRAŠNA DIJAGNOZA: Evo zašto su simptomi raka jajnika i materice podmukli

Autor:

Lifestyle

13.12.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maligna oboljenja u ranom stadijumu nisu praćena bolom.

VESNA JE PROPUSTILA SAMO JEDAN PREVENTIVNI PREGLED, VEĆ IDUĆE GODINE STIGLA JE STRAŠNA DIJAGNOZA: Evo zašto su simptomi raka jajnika i materice podmukli

Foto: Youtube, Shutterstock

Četiri godine posle dobijanja dijagnoze raka jajnika i raka materice preminula je Vesna Kuprešak (55), koju publika zna po učešću u muzičkom takmičenju „Nikad nije kasno“.

Iako je redovno odlazila na preventivne preglede, Vesna je samo 2019. godine propustila da prekontroliše zdravlje, a već sledeće je imala simptome zbog kojih je završila u bolnici. Dobila je dijagnozu raka jajnika i materice, zbog čega se naredne četiri godine lavovski borila i o čemu je otvoreno govorila u javnim nastupima. Nažalost, izgubila je bitku.

Svake godine u Srbiji oko 850 žena oboli od karcinoma jajnika, a više od polovine se završi letalnim ishodom, navode na sajtu GAK „Narodni front“.

Simptomi raka jajnika podrazumevaju osećaj mučnine i gađenja, a praćeni su još i povraćanjem, zatvorom, tupim bolom u predelu stomaka, gubitkom apetita i posledično gubitkom težine, otežanim disanjem, neredovnim menstrualnim ciklusima, maljavošću i aknama.

Republika

Foto: shutterstock

Preventivni ginekološki pregledi su od velike važnosti za rano otkrivanje simptoma

 

Faktori rizika su endokrini, genetski i faktori spoljašnjem okruženja koji uključuju pušenje i izloženost zračenju.

Ukoliko su u pitanju osobe sa naslednim rizikom za karcinom jajnika, one bi trebalo da idu na preventivne preglede jednom godišnje još od dečjeg uzrasta, a svakako od kada dobiju menstruaciju ili kad napune 12 godina. Za sve ostale dovoljan je jedan kompletan ginekološki pregled godišnje od početka puberteta, navode u GAK "Narodni front".

Rak materice je podmukliji od raka jajnika, jer u najvećem broju slučajeva ne daje nikakve simptome. Samo ponekad javljaju se krvarenje posle intimnog odnosa i/ili sukrvica, a kad se pojavi bol tad je obično karcinom već uznapredovao.

Od ove vrste karcinoma u Srbiji godišnje oboli između 700 i 800 žena, a čak 200 izgubi bitku.

Zbog toga su preventivni pregledi od velike važnosti, kao i hitan odlazak na ginekološki pregled ukoliko se između preventivnih pregleda javi neki od navedenih simptoma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading