''UBILI STE MI TATU, NEMOJTE I MAMU!'' Podignuta spomen-ploča svirepo ubijenoj srpskoj porodici Zec, Hrvati priznali stravičan zločin za koji niko nije odgovarao! (FOTO)

Autor:

Svet

13.12.2023

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zagrebu na Sljemenu podignuta spomen-ploča porodici Zec.

''UBILI STE MI TATU, NEMOJTE I MAMU!'' Podignuta spomen-ploča svirepo ubijenoj srpskoj porodici Zec, Hrvati priznali stravičan zločin za koji niko nije odgovarao! (FOTO)

Foto: Tanjug/ HINA/ SNV/ SANDRO LENDLER, privatna arhiva

Porodica Zec, imućna srpska porodica koja je živela u Zagrebu, ubijena je 7. decembra 1991. godine, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao iako su njihove ubice, samo nekoliko dana od ubistva, priznale da su ubili porodicu Zec. 

U Mihajla Zeca, poznatog zagrebačkog mesara je pucao Siniša Rimac, koji je tada imao svega 18 godina. Aleksandru je ubio predratni, ratni i posleratni kriminalac, danas pokojni Munib Suljić, a porednjih su bili Nebojša Hodak, kasnije osuđivani diler droge, Igor Mikola, koji je godinama kasnije osuđen za ratni zločin u Pakračkoj Poljani, i Snježana Živković, inače, pripadnici specijalne jedinice MUP, Republike Hrvatske.

Republika

Foto: youtube.com/BasCelik12

Ubijena porodica Zec

1991. su mu upali u kuću, opljačkali ga, ubili na kućnom pragu, a suprugu Mariju, inače Hrvaticu i ćerku Aleksandru, koje su sve to gledale odveli na zagrebački Sljemen kod planinarskog doma „Adolfovac”, gde su ih ubili.

Ubice su ispričale do detalja morbidne detalje, stravične likvidacije, između ostalog i da je mala Aleksandra sa povezom na očima i rukama, nad iskopanom rakom preklinjala:

- Ubili ste mi tatu, nemojte i mamu.

Nakon toga joj je Suljić ispalio nekoliko metaka u glavu. Međutim, njihovo priznanje je odbačeno zbog proceduralne greške, jer su ispitani bez prisustva advokata, a kasnije su, nakon instrukcija, sve negirali. 

Republika

Foto: Tanjug/ HINA/ SNV/ SANDRO LENDLER

Podignuta spomen-ploča ubijenoj porodici Zec

7.decembra ove godine, na istom ovom mestu je podignuta spomen-ploča porodici Zec. Podigli su je zajedno grad Zagreb i Srpsko narodno veće (SNV), a predstavlja svojevrsno priznanje da je izvršen stravičan zločin nad srpskom porodicom, kao i simbol koji će sačuvati od zaborava porodicu Zec i njihovu tragičnu sudbinu.

Da li će ova spomen-ploča postati pokretač Hrvatske da počne da se suočava sa prošlošću i zločinima izvršenim na Srbima, videćemo, ali je svakako i dvanaestogodišnja devojčica, Aleksandra Zec, postala simbol velikog broja srpskih žrtava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading