ŽENE, BUDITE OPREZNE - OVA TRI SIMPTOMA MOGU UKAZIVATI NA RAK MATERICE: Nije reč o prehladi i predmenstrualnim simptomima

Autor: N.J.

Lifestyle

02.10.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak materice moguće je izlečiti.

ŽENE, BUDITE OPREZNE - OVA TRI SIMPTOMA MOGU UKAZIVATI NA RAK MATERICE: Nije reč o prehladi i predmenstrualnim simptomima

Foto: Shutterstock

Rak endometrijuma počinje u sloju ćelija koje formiraju sluznicu materice, zvanu endometrijum. Rak enometrijuma naziva se i rak materice.

Rak endometrijuma može se otkriti i u ranoj fazi, samo je bitno ne zanemarivati simptome. Često je prvi simptom nepravilno vaginalno krvarenje. 

Simptomi raka mogu uključivati:

  • Vaginalno krvarenje nakon menopauze
  • Krvarenje između menstruacija
  • Bol u karlici

Uzrok raka endometrijuma nije poznat, piše "Majo klinika".

Foto: shutterstock

Žena na pregledu

Faktori koji povećavaju rizik od raka materice:

1. Promene u ravnoteži hormona u telu. Dva glavna hormona koja jajnici proizvode su estrogen i progesteron. Promene u ravnoteži ovih hormona uzrokuju promene u endometrijumu.

2. Bolest ili stanje koje povećava količinu estrogena, ali ne i nivo progesterona u telu, može povećati rizik od raka endometrijuma. Primeri uključuju gojaznost, dijabetes i nepravilne ovulacije, što se može dogoditi kod sindroma policističnih jajnika. Uzimanje lekova za hormonsku terapiju koja sadrži estrogen, ali ne i progesteron nakon menopauze povećava rizik od raka endometrijuma.

3. Početak menstruacije pre 12. godine ili kasniji početak menopauze povećavaju rizik. Što ste više mesečnih ciklusa imali, to je vaš endometrijum bio više izložen estrogenu.

4. Ako nikada niste bile trudne, imate veći rizik od raka endometrijuma nego neko ko je imao barem jednu trudnoću.

5. Kako starite, povećava se rizik od raka endometrijuma. Najčešće se javlja nakon menopauze.

6. Gojaznost povećava rizik od raka endometrijuma. To se može dogoditi jer višak fizičke masti menja promenu u ravnoteži hormona u telu.

7. Uzimanje nekih lekova za hormonsku terapiju za rak dojke može da poveća rizik od razvoja raka endometrijuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading