TOKOM INTIMNOG ODNOSA VIDI SE SIMPTOM RAKA GRLIĆA MATERICE: Žene, ako vam se desi OVO, to je CRVENA ZASTAVICA i hitno kod lekara!

Autor:

Lifestyle

18.11.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znaci su suptilni, ali mogu se primetiti tokom odnosa.

TOKOM INTIMNOG ODNOSA VIDI SE SIMPTOM RAKA GRLIĆA MATERICE: Žene, ako vam se desi OVO, to je CRVENA ZASTAVICA i hitno kod lekara!

Foto: shutterstock

Svađa para

Rak grlića materice je rak koji se nalazi bilo gde u grliću materice, otvoru između vagine i nje.

NHS se obvezao da će eliminisati ovu bolest u Engleskoj do 2040. godine pojačavanjem napora uboda HPV virusa - jednog od glavnih uzročnika raka.

Prema Cancer Research UK (CRUK)S, neće svi kojima je dijagnostikovan rak unapred osetiti simptome. Čak i da neko boluje od raka, simptomi su suptilni.

Simptom možete osetiti tokom odnosa

Izvršna vodteljka parničnih postupaka u Patient Claim Lineu, Aleksandra Penk, rekla je:

- Prema iskustvu naše klijentiknje, simptomi raka zida materice uključuju bol ili nelagodu tokom odnosa. Bol tokom odnosa naziva se dispareunija i nešto je što neke žene doživljavaju uprkos tome što imaju rak grlića materice - CRUK napominje da to mogu uzrokovati mnoga druga stanja. Morate ići kod lekara.

Foto: shutterstock

Simptomi raka grlića materice

Ostali simptomi:

  • neobično vaginalno krvarenje - to može značiti krvarenje između menstruacija, tokom ili nakon polnog odnosa i bilo kada nakon menopauze
  • iscedak iz vagine
  • bol u području između bedrenih kostiju, koje se naziva karlica

Prema CRUK - u, krvarenje iz vagine u vreme kada nemate mesečnicu obično je jedan od najčešćih simptoma raka materice. Što se tiče krvarenja nakon odnosa, dobrotvorna zadruga kaže da to nije nužno znak bolesti, piše "Sun".

Često je uzrokovano nečim što se zove cervikalna erozija ili ektropij, stanje uobičajeno kod mladih devojaka i žena koje uzimaju pilule ili su trudne, a uzrokuje da se ćelije koje su inače unutar cervikalnog kanala vide na spoljašnjoj površini cerviksa.

Erozija vrata materice uzrokovana je promenom hormona i obično prolazi sama od sebe ili promenom kontracepcije.

HPV

Oko 99,7 odsto slučajeva raka zida materice uzrokovano je dugotrajnom infekcijom genitalnog visokorizičnog humanog papiloma virusa (HPV), prema članku objavljenom u Journal of Obstetrics and Gynecology .

NHS kaže da HPV možete dobiti od:

  • svakog kontakta kože na kožu genitalnog područja
  • vaginalnog, analnog ili oralnog se*s
  • deljenja se*sualnih igračaka

Otprilike 3.200 žena ima dijagnozu raka grlića materice u Ujedinjenom Kraljevstvu, a oko 850 podlegne bolesti svake godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading