SIMPTOM RAKA USNE DUPLJE KOJI MOŽETE DA ČUJETE: Ukoliko primetite i ova tri, odmah idite na pregled!

Autor:

Lifestyle

13.11.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj smrtnih slučajeva od ove vrste raka je u porastu.

SIMPTOM RAKA USNE DUPLJE KOJI MOŽETE DA ČUJETE: Ukoliko primetite i ova tri, odmah idite na pregled!

Foto: shutterstock

Usta

Rak usne duplje prate simptomi kojih je većina ljudi svesna. Neobične kvržice i neobjašnjivi umor su poznati znaci koji mogu da ukažu na postojanje ove bolesti.

Hrapav glas je manje poznat, ali uobičajen simptom raka usne duplje. Stručnjaci navode da bi glas mogao da zvuči hrapavije ili tiše, kao kad ste prehlađeni, što je slučaj kad se rak nalazi blizu zadnjeg dela grla.

Kako piše britanski San, hrapav glas može da bude znak hipofarinksa, retkog oblika bolesti.

Takođe, rak usne duplje može da se manifestuje pojavom čira u ustima koji ne zaceljuje. Takođe se može manifestovati i kao crvene ili bele mrlje u ustima, desnima i na unutrašnjoj strani obraza. Neobične kvržice ili otoci u ustima, glavi ili vratu takođe mogu da budu znak ove opake bolesti.

Republika

Foto: Shutterstock

Promuklost i kašalj posle burne noći nisu razlog za brigu ako ne potraju duže od tri nedelje

 

- Kasna dijagnoza raka usne duplje postaje sve ćešća i to će imati uticaj na kvalitet života osobe i njene šanse za preživljavanje – kaže dr Ketrin Rutland, klinički direktor u Denplanu.

Kad je vreme za odlazak na pregled

Hrapav glas ujutro ili posle teške noći nije razlog za brigu. Kako navode u Nacionalnoj službi za zdravlje Velike Britanije, to je obično znak akutnog laringitisa koji se dešava zbog prehlade, infekcije grudnog koša ili prekomernog naprezanja glasa.

- Svako ko ima hrapav glas duže od tri nedelje trebalo bi da ode kod lekara i proveri glasne žice – kaže dr Čadvan Al Jagči, konsultant laringolog.

Prema njegovim rečima, u velikom broju slučajeva radi se o polipima ili čvorićima na glasnim žicama, odnosno o nekanceroznim izraslinama koje sprečavaju glasne žice da normalno vibriraju. Ove izrasline moguće je uspešno otkloniti operativnim putem.

Ali, u ređim slučajevima one mogu da budu znak kancera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading