SIMPTOMI KOJI VAS BUDE NOĆU MOGU DA UKAŽU NA OPAKI RAK: Ne ignorišite ih ako traju više od NEDELJU dana, odmah kod lekara!

Autor: M.O.

Lifestyle

12.09.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste osetili ove tegobe, odmah idite na kontrolu!

SIMPTOMI KOJI VAS BUDE NOĆU MOGU DA UKAŽU NA OPAKI RAK: Ne ignorišite ih ako traju više od NEDELJU dana, odmah kod lekara!

Foto: Shutterstock

Nesanica

Svi već znamo da je rano otkrivanje raka najbolje oružje za borbu opake bolesti. Ipak, mnogi ljudi zanemaruju vrlo očigledne simptome. 

Veoma je važno razlikovati tegobe koje deluju benigno od onih koje zaista pale "crveno svetlo" i ukazuju na maligne tumore organizmu. 

Prvo pravilo je da ako osetite bilo kakav bol koji vas budi usred noći, to nije normalno, kažu lekari.

Republika

Foto: pexels.com

Ako vas noćima bude ovi simptomi, obratite se lekaru

 

To ne znači da svako ko se probudi sa glavoboljom treba da brine da li ima tumor na mozgu, pogotovo što je glavobolja nisko na listi simptoma ove opake bolesti.

Takođe, ako se probudite sa bolom u stomaku, uz potrebu odlaska u toalet, to ne mora da bude simptom raka želuca.

Ipak, trebalo bi zapamtiti ako vam se nešto iznova i iznova ponavlja, najbolje bi bilo da vodite beleške jer ćete tako najbolje utvrditi da li postoji problem. 

Lekari kažu da takve promene koje traju nedelju-dve, posebno ako su praćene drugim simptomima, treba da budu znak da treba da se obratite lekaru.

Sprečite još ozbiljnije simptome kao što su krv u stolici, zatvor koji traje danima, nesvestica...

- Često mokrenje može biti znak raka mokraćne bešike, jer tumor može da blokira protok urina iz bešike ili same ćelije raka mogu da učine zid bešike debljim i manje elastičnim i nesposobnim da zadrži onoliko urina koliko normalna bešika može - upozorava doktorka Alis Vilijams.

- Kao rezultat toga, pacijenti često osećaju potrebu da mokre čak i kada im bešika nije puna - dodala je. 

Suština je da ako se više od nedelju dana budite usred noći sa nekim bolovima, oznojani, ili čestom potrebnom za mokrenjem, obratite se vašem izabranom lekaru kako bi na vreme ustanovili dijagnozu, ako je uopšte i imate. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading