SIMPTOM OPAKOG TUMORA JE IMAO GODINAMA ALI GA JE IGNORISAO: U Srbiji se najčešće otkriva kada je već KASNO, ako OVO uočite odmah kod LEKARA!

Autor: M.O.

Lifestyle

07.09.2023

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Rak debelog creva se smatra jednim od najčešćih oblika karcinoma u našoj zemlji.

SIMPTOM OPAKOG TUMORA JE IMAO GODINAMA ALI GA JE IGNORISAO: U Srbiji se najčešće otkriva kada je već KASNO, ako OVO uočite odmah kod LEKARA!

Foto: Unsplash/ Olga Kononenko

Svake godine od ove vrste kancera u našoj zemlji oboli između 4. 000 i 4.500 ljudi, a umre više od 3.000 njih. 

Najgore od svega toga je to što se on otkriva u kasnoj fazi, te se teško završi krajnjim izlečenjem i dobrim ishodom. 

Bolest možda godinama ne izaziva nikakve simptome, ili mogu biti neznatni i stoga zanemareni.

Da stvar bude gora, ovaj rak napada sve mlađe ljude. Postoji još jedan problem sa kolorektalnim karcinomom.

Dr Felis Šnol Susman objasnila je za Men's Health kako je Džon (28) mesecima odlazio kod lekara jer mu je bilo loše, ali niko nije mogao da pretpostavi da je ozbiljno bolestan.

Bavio se trčanjem i biciklizmom, a imao je utisak da tokom jutra nije imao dovoljno energije da završi trening.

Foto: Printskrin/youtube

Rak debelog creva

 

Trenirao je za maraton u Njujorku i nadao se rekordu, ali jednostavno nije mogao da postigne rezultate koje je predložila aplikacija za asistirano trčanje za koju je trenirao.

Godinu dana Džon je patio od grčeva i bolova u stomaku i imao je poteškoća sa defekacijom. Trener u teretani je mislio da je dehidriran, pa je Džon pio više tečnosti. Hranio se zdravo, jeo voće i povrće, ali teškoće sa varenjem nisu prestajale.

Prvo je otišao kod lekara opšte prakse, koji mu je preporučio povećan unos hrane bogate vlaknima. Rekao mu je da verovatno ima sindrom iritabilnog creva, ali tek kada je Džon prvi put video krv u stolici, uplašio se i vratio se lekaru. Poslao ga je na kolonoskopiju. Reč je o pregledu tokom kojeg se duga cev sa izvorom svetlosti i kamerom ubacuje u debelo crevo kako bi se tkivo detaljno pregledalo.

- Bila sam šokirana jer sam u njegovom crevu pronašla tumor veličine teniske loptice koji je umalo začepio rektum. Poslao sam Džona na hitnu operaciju da mu uklonim tumor, a trenutno je na hemoterapiji jer se rak proširio na jetru - objašnjava Susman. -

Kada sam tek počela da radim kao lekar, retko sam pomišljala da mlad i zdrav čovek sa gastrointestinalnim smetnjama može da ima rak debelog creva. Nema šanse, to je bolest koja pogađa starije ljude. Ali to više nije slučaj. Iako je rizik mali, postoji velika i zabrinjavajuća šansa kojih bi svi trebalo da budu svesni. Rak debelog creva, posebno rektuma, najnižeg dela creva, u porastu je kod osoba mlađih od 50 godina.

Još uvek nije poznato zašto dolazi do toga, ali mnogi smatraju da loša ishrana može biti jedan od uzroka. 

Simptomi raka debelog creva:
 

  • Smenjivanje proliva i zatvora,
  • krv u stolicu,
  • anemiju,
  • abdominalne grčeve,
  • nagli gubitak težine...

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading