OVA FORMULA VAM OTKRIVA IDEALNU TEŽINU: Nemojte se više patiti, IZRAČUNAJTE koliko tačno kilograma treba da imate!

Autor: M.O.

Lifestyle

11.11.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova formula vam može pomoći da izračunate idealnu težinu.

OVA FORMULA VAM OTKRIVA IDEALNU TEŽINU: Nemojte se više patiti, IZRAČUNAJTE koliko tačno kilograma treba da imate!

Foto: Photo by alan KO on Unsplash

Vaga

Da li ste se nekada zapitali koja je vaša idealna telesna težina? Koliko bi trebalo da imate kilograma na osnovu vaše visine i godina? Ovo su pitanja koja se često postavljaju kada je u pitanju briga o zdravlju.

S obzirom na to da svaka osoba ima drugačiju konstituciju tela, ne postoji univerzalni odgovor na ova pitanja. Međutim, postoje neke formule koje pomažu u određivanju odgovarajuće kilaže za pojedinca.


Najpoznatija formula za određivanje idealne težine je indeks telesne mase ili skraćeno BMI. On se izračunava tako što se težina u kilogramima podeli sa visinom pojedinca. Međutim, ova formula ne uzima u obzir konstituciju tela i godine, pa može dati samo grubi pokazatelj prekomerne kilaže.
Republika

Foto: pixabay.com

Krefova formula će vam pomoći da izračunate idealnu težinu

 

Kako bi se dobio precizniji rezultat, nastala je Krefova formula.

Ova formula uzima u obzir ne samo težinu i visinu već i strukturu tela pojedinca. Takođe, razlikuje tri tipa tela: ljude prosečne, srednje i sitne građe. Na taj način, dobijeni rezultat može biti precizniji u poređenju sa BMI. Osim toga, ova formula omogućava prilagođavanje težine putem vežbanja kako bi se postigla dobra linija.

Krefova formula za prosečnu građu izračunava se na sledeći način: ((visina u centimetrima - 100) + (starost / 10)) x 0,9. Na primer, osoba koja je visoka 165 cm i ima 30 godina, trebalo bi da ima idealnu težinu od 61,2 kilograma. Za srednju građu, formula se pomnoži sa 1,1, dok se za sitnu građu pomnoži sa 0,9.

Pored ovih formula, može se koristiti i merenje obima struka i odnos bokova i struka. Prema izveštaju SZO iz 2008. godine, gojaznost se definiše kao rezultat veći od 0,9 za muškarce i veći od 0,85 za žene. Ako je obim struka jednak polovini visine ili manji, nivo masti je u granicama normale. Međutim, ako je obim struka veći od bokova, to može biti znak da je osoba gojazna.

Ukratko, idealna težina zavisi od mnogo faktora i ne postoji univerzalni odgovor. Međutim, formule poput Krefove mogu pomoći da se dobije precizniji rezultat. Bitno je voditi računa o svom zdravlju i prilagoditi težinu i vežbati kako bi se postigla dobra linija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading