RAK DOJKE NE POČINJE UVEK KVRŽICOM: Žene su otkrile simptome koje su lekari umalo odbacili, zahvaljujući tome su PREŽIVELE (FOTO)

Autor:

Lifestyle

15.10.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne odbacujte olako nijednu promenu na telu, jer može da ukaže na opaku bolest.

RAK DOJKE NE POČINJE UVEK KVRŽICOM: Žene su otkrile simptome koje su lekari umalo odbacili, zahvaljujući tome su PREŽIVELE (FOTO)

Foto: shutterstock

Mamografski pregled dojke

Najčešća maligna bolest kod žena, rak dojke javlja se kod svake desete žene u Srbiji, a broj obolelih je, nalost, iz godine u godinu u porastu. Lekari podsećaju da je samopregled od velike važnosti, ali da bi pored toga trebalo redovno odlaziti i na preventivne preglede i prijaviti lekaru svaku zdravstvenu promenu. Jer, nikad se ne zna koja od tih promena bi mogla da ukaže na opaku bolest.

Iako je prisustvo kvržice u jednoj ili obe dojke prvi simptom zbog kog žene najčešće odlaze kod lekara, on nekad može i da izostane, a da bolest podmuklo ugrožava zdravlje. U to su se uverile Olivija Franc i Medou Bejli koje nisu napipale kvržicu na dojci prilikom samopregleda. Na sreću, obe su spasene zahvaljujući drugim simptomima i brzo uvedenoj terapiji na koju su dobro odreagovale.

"Dojila sam bebu i primetila otok na grudima"

Olivija je imala 27 godina kad joj je dijagnostikovan inflamatorni karcinom dojke u četvrtom stadijumu. Primetila je otok na grudima dok je dojila sina. Kad je otišla kod doktora, on joj je dijagnostikovao mastitis i dao joj antibiotike. Ali, ni posle sedmodnevne terapije antibioticima njoj nije bilo bolje. Olivija je primetila da su joj grudi postale crvene i gotovo udvostručene. Primetila je, takođe, i iscedak iz bradavice.

Posle ultrazvuka i biopsije Olivija je dobila dijagnozu retkog tipa agresivnog raka dojke kod kog izostaje prisustvo kvržice u tkivu dojke.

Foto: Photo by alexandra marcu on Unsplash/pixabay.com

Kvržica ne mora uvek da bude simptom koji ukazuje na opaku bolest

- Rak se proširio do kostiju, zbog čega sam se uplašila da ću brzo umreti. Ali, odmah zatim sam odlučila da se neću lako predati i da ću učiniti sve da što duže živim zbog svog sina – ispričala je Olivija, a prenosi Dejli mejl.

IBC je redak oblik raka dojke koji čini svega jedan do pet odsto slučajeva svih karcinoma dojke. Uglavnom se javlja kod žena koje imaju manje od 40 godina. Spada u agresivni tip raka dojke, jer raste i širi se mnogo brže od drugih tipova raka.

Osim toga, zbog neuobičajenih simptoma često se dijagnostikuje u kasnijim fazama, što ga čini težim za lečenje. Ostali simptomi ove vrste raka dojke uključuju osećaj topline dojke na dodir, oticanje limfnih čvorova ispod pazuha i blizu ključne kosti, kao i uvučenu bradavicu.

Zabrinjavajuća promena uočena na mamografiji

Malou Bejli je oduvek bila zdrava, aktivna i nikada nije propustila godišnji odlazak na mamografiju. Ali, ubrzo posle njenog 49. rođendana lekari su je pozvali pošto su primetili nešto zabrinjavajuće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Meadow Bailey (@momma907)

- Mislila sam da nije ništa ozbiljno, a kad je radiolog saopštio da postoji neka zona zabrinutosti, pitala sam ga da li cilja na rak. Potvrdio je – kaže gospođa Bejli.

Dijagnostikovan joj je lobularni rak dojke prvog stadijuma, koji kao i IBC raste i širi se bez formiranja prepoznatljive kvržice. Ova vrsta raka počinje u žlezdama dojke i drugi je najčešći oblik raka dojke. Postavljanje dijagnoze može da bude teško zbog abnormalnog načina na koji ćelije raka rastu, što otežava prepoznavanje na mamografiji.

Kao i IBC, ova vrsta raka dojke ne uključuje uvek prisustvo kvržice i može se manifestovati uvučenom bradavicom, promenom u teksturi kože dojki i prisustvom otoka.

Petogodišnja stopa preživljavanja lobularnog raka dojke je gotovo stopostotna ako se ova bolest leči u najranijoj fazi.

Obe žene su dobile specijalizovane tretmane u Centru za rak u Hjustonu. Oliviji se nije vratila bolest pune tri godine, a Malou godinu dana.

Posle svojih netipičnih iskustava obe pozivaju druge žene da obrate pažnju na promene na telu i idu na preporučene preglede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading