FIZIČKA AKTIVNOST MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT! Istraživanja pokazuju - manje sedenja smanjuje rizik od raka dojke!

Autor:

Lifestyle

17.09.2022

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studija koju je vodio Savet za rak Viktorija pronašla je dokaze koji ukazuju na to da povećana fizička aktivnost i skraćeno vreme sedenja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka dojke kod žena

FIZIČKA AKTIVNOST MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT! Istraživanja pokazuju - manje sedenja smanjuje rizik od raka dojke!

Foto: shutterstock

Samopregled

Prethodna istraživanja povezivala su neaktivnost sa dijabetesom tipa 2 i gojaznošću, ali prekomerno sedenje takođe može povećati rizik kod žena od razvoja raka dojke, tvrdi nova studija koju je vodio Savet za rak Viktorije u Australiji.

Istraživači koji sprovode Mendelovu studiju randomizacije, koja koristi genetske varijante kao proksije za određeni faktor rizika, kao što je sedeći način života.

U okviru studije na 130.957 žena evropskog porekla, 69.838 je imalo tumore koji su se proširili lokalno, a 6.667 je imalo tumore koji se još nisu proširili.

Takođe su posmatrali uporednu grupu od 54.452 žene koje nisu imale rak dojke.

Istraživači su se oslanjali na studije koje su koristile podatke iz UK Biobank kako bi istražili genetsku predispoziciju za sedenje, fizičku aktivnost i energičnu fizičku aktivnost.

Ovo je izmereno pomoću uređaja za praćenje aktivnosti koje se nose na zglobu kako bi se predvidelo koliko su učesnici bili fizički aktivni ili neaktivni.

Takođe su procenili rizik od raka dojke u odnosu na menopauzu, tip raka, stadijum i stepen.

Nalazi su otkrili da je viši ukupni nivo genetski predviđene fizičke aktivnosti povezan sa 41 posto manjim rizikom od invazivnog raka dojke - uglavnom bez obzira na status menopauze, tip raka, stadijum ili stepen.

Istraživači su takođe otkrili da je energična fizička aktivnost tri ili više dana u nedelji dovela do 38 procenata manjeg rizika od raka dojke, u poređenju sa izostankom fizičke aktivnosti.

Još jedno značajno otkriće je da je veći nivo genetski predviđenog vremena sedenja povezan sa 104 odsto povećanim rizikom od trostruko negativnog raka dojke.

Rezultati su ostali isti kada su se uzeli u obzir drugi faktori, uključujući pušenje i prekomernu težinu.

Prema istraživačima, nalazi studije, koji su objavljeni u British Journal of Sports Medicine, odnose se na sve vrste i stadijume raka dojke, prenosi Miror.

Dopisni autor studije, profesor Brigid Linč, zamenik šefa Odeljenja za epidemiologiju raka pri Savetu za rak Viktorije, rekla je: „Povećavanje fizičke aktivnosti i smanjenje vremena sedenja se već preporučuju za prevenciju raka."

"Naša studija dodaje dodatne dokaze da će takve promene ponašanja verovatno smanjiti učestalost budućih stopa raka dojke."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading