REVOLUCIONARNO OTKRIĆE! Lek abemaciklib značajno će promeniti lečenje RAKA DOJKE!

Autor:

Lifestyle

17.06.2022

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalna zdravstvena služba juče je objavila lek koji se smatra „značajnim otkrićem“ za hiljade obolelih od raka dojke.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE! Lek abemaciklib značajno će promeniti lečenje RAKA DOJKE!

Foto: shutterstock

Samopregled

Ispitivanja su pokazala da abemaciklib može za trećinu smanjiti rizik od ponavljanja jednog oblika bolesti kod nekih žena.

Lek, koji se koristi sa hormonskom terapijom, efikasan je kod osoba koje imaju HR+, HER2- rani rak dojke koji ima visok rizik od recidiva i kojima je tumor uklonjen operacijom.

Svetsko ispitivanje, koje je vodila bolnica Rojal Marsden u Londonu, pokazalo je da abemaciklib koji se daje uz hormonsku terapiju smanjuje rizik od povratka raka za 32 odsto u poređenju sa samo hormonskom terapijom. Može pomoći do 4.000 žena godišnje.

Rak dojke je najčešći karcinom kod žena, i iako je prognoza za ovaj oblik bolesti uglavnom pozitivna, on bi se mogao proširiti i postati neizlečiv kod 20 do 30 odsto pacijenata. Svake godine, 50.000 žena u Engleskoj oboli od raka dojke, prenosi Dejli mejl.

Abemaciklib blokira proteine odgovorne za stimulaciju ćelija raka da se dele i rastu. Obično košta 2.950 funti za 56 tableta, ali njen američki proizvođač Eli Lili pristao je da NHS-u da  popust.

Baronica Morgan iz Drefelina, izvršna direktorka Breast Cancer Nov, rekla je:

- Strah da se rak dojke vrati ili proširi na druge delove njihovog tela i postane neizlečiv, može izazvati znatnu anksioznost kod toliko žena i njihovih voljenih. Sada je važno da kliničari razgovaraju o ovom novom tretmanu i rizicima i prednostima sa pacijentima koji ispunjavaju uslove.-

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading