OVO SE DOSAD NIJE DESILO: Pacijentima izlečen tumor samo ovim lekovima

Autor:

Lifestyle

08.06.2022

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi lek protiv tumora rektuma, ako je suditi po studiji objavljenoj pre par dana u uglednom medicinskom časopisu "The New England Journal of Medicine", pokazao je dosad neviđene rezultate.

OVO SE DOSAD NIJE DESILO: Pacijentima izlečen tumor samo ovim lekovima

Foto: Pixabay

U studiji je novi imunoterapijski lek, nazvan dostarlimab, dobilo 12 pacijenata s poodmaklim tumorom rektuma. Kod svih 12 pacijenata tumor je nestao, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava, pokazala je studija. 

Prema studiji, pacijenti su primali dostarlimab svake tri nedelje u periodu od šest meseci. Novi lek razvio je Tesaro, američka biotehnološka kompanija koju je farmaceutski div GlaxoSmithKline 2019. godine kupio za 5.1 milijardi dolara.

Dr. Luis A. Diaz Jr., koautor studije, u razgovoru za "New York Times" rekao je da veruje "kako se ovakvo nešto prvi put dogodilo u istoriji istraživanja tumora".

Fantastičan rezultat, ali potreban je oprez

Naučnici i lekari nastavili su da prate stanje svih 12 pacijenata mesecima nakon terapije i rezultat je bio fantastičan: nijedan pregled ni pola godine nakon primanja leka nije pokazao znakove da se tumor vratio.

Od primanja leka nijedan od pacijenata nije išao ni na hemoradioterapiju ni na operaciju uklanjanja tumora, objavio je onkološki centar Memorial Solan Kettering.

Ipak, treba imati na umu da se studija sprovedena na samo 12 pacijenata ne može smatrati konačnom istinom zbog malog uzorka, što znači da treba sprovesti studije na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila delotvornost i sigurnost ovog potencijalno revolucionarnog leka.

Republika

Foto: Pixabay

 

 

"Ovo daje razlog za veliki optimizam"

Uprkos tome, onkologinja dr. Hanna Sanoff iz Centra Lineberger rekla je da rezultati ove studije "daju razloga za veliki optimizam".

"Ako imunoterapija može poslužiti kao lek za tumor rektuma, to znači da pacijenti više neće morati prihvaćati kompromise kako bi bili izlečeni", napisala je Sanoff za New England Journal of Medicine

Ipak, Sanoff dodaje kako se "vrlo malo zna o tome je li klinički odgovor na dostarlimab jednak izlečenju".

"Onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima"

Dr. Andrea Cercek, onkološkinja u centru Memorial Sloan Kettering i koautorka studije, komentarisala je istorijske rezultate istraživanja u razgovoru za CNN i priznala da liječnici nisu očekivali takav uspeh.

"Ovakvo nešto nismo nikad ranije videli. Onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima", rekla je Cercek.

Cercek navodi kako dostarlimab "otključava prirodni imunološki sustav tela i omogućava mu da se bori s tumorom", dodavši kako taj lek deluje na specifične stanice raka kojima nedostaje gen koji im pak omogućava da poprave vlastiti DNK, što u krajnjem vodi do mutacija. 

"Kad dajemo imunoterapijski lek kao što je dostarlimab, imunološki sistem može videti stanice tumora i rešiti ih se. Ono što je toliko fascinantno je da je novi lek eliminisao rak, tumor je naprosto nestao", rekla je dr. Cercek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading