JEFTINA NAMIRNICA KOJA UBRZAVA MRŠAVLJENJE: Za nju kažu da je "Ozempik za siromašne", topi salce kao od šale, ali uz jedan uslov

Autor:

Lifestyle

02.10.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U želji da što lakše izgube višak kilograma, mnogi isključuju čitave grupe namirnica ili povećavaju unos vlaknaste hrane, a posebno opnu jedne biljke koja "drži" sitost.

JEFTINA NAMIRNICA KOJA UBRZAVA MRŠAVLJENJE: Za nju kažu da je "Ozempik za siromašne", topi salce kao od šale, ali uz jedan uslov

Foto: shutterstock

Kad se pojavio "Ozempik", lek za dijabetičare koji im pomaže da izgube višak kilograma, ubrzo je zavladala nestašica, jer su ovaj lek "na crno" počeli da nabavljaju oni koji su želeli da smršaju bez dijete. 

U svetu je sada novi trend takozvani "Ozempik" za siromašne. Reč je o ljuspicama psilijuma koje lako bubre u digestivnom traktu, stvarajući osećaj sitosti i pospešujući pražnjenje creva kod osoba koje imaju poteškoća sa opstipacijom i zatvorom. S obzirom na to da je njegova cena veoma povoljna, zovu ga još i "Ozempikom za siromašne", jer se veruje da može da pomogne u brzom gubljenju kilograma.

Ali, da li je baš tako? Većina dijetetičara odbacuje takvu mogućnost, tvrdeći da samo konzumiranje psilijum ljuspica neće dovesti do gubitka viška kilograma ako nije praćeno promenjenim režimom ishrane i vežbanja. U ovom drugom slučaju, uspeh je izvestan.

- Ako neko izmeni režim ishrane i počne da trenira, a ujedno koristi ljuspice psilijuma, one mogu da budu podrška na putu gubitka viška kilograma zbog uticaja na sitost i regulaciju šećera u krvi. Ipak, ako samo uvedete ljuspice psilijuma u ishranu, a ništa drugo ne promenite, nećete smršati - kaže dijetetičar Džesika Kording za Vumens helt.

Prema njenim rečima, vlakna mogu učiniti da se osećate duže siti, što može da vas odvrati od prejedanja.

- To je i razlog zbog kog možete da vidite ljuspice psilijuma u ​​proizvodima za kontrolu težine ili u suplementima za gubitak težine - objasnila je Kordinogova.

Republika

Foto: pixabay.com

Voće sadrži veliku količinu vlakana, pa se zbog toga preporučuje u dijetama

Lek za dijabetes "Ozempic" oponaša prirodni protein u našem organizmu koji se zove peptid, a koji šalje signal mozgu da je telo sito i usporava varenje povećavajući vreme potrebno da hrana napusti organizam, prenosi San.

Kad je reč o ljuspicama psilijuma, dijetetičar Kording kaže da one "mogu da pomognu u smanjenju šećera u krvi i mogu da utiču na osećaj sitosti tako da možda nećete biti toliko skloni grickanju u tolikoj količini".

Ali, ističe, ljuspice psilijuma nisu isto što i "Ozempik".

Medikal Njuz Tudej navodi da bi vlakna mogla da "podrže gubitak težine tako što će usporiti pražnjenje stomaka i smanjiti apetit", što zauzvrat može da utiče na količinu kalorija koje unosite.
Isti izvor navodi rezultate studije iz 2016. godine koja je pokazala da je uzimanje do 10,2 grama psilijuma pre doručka i ručka dovelo do značajnog smanjenja gladi, želje za jelom i povećane sitosti između obroka.

Ali pregled od 22 osobe koje su koristile vlakna sproveden 2020. godine nije pokazao nikakav ukupan uticaj na telesnu težinu, BMI ili obim struka.
Dakle, da biste smršali, uz psilijum ljuspice trebalo bi da redukujete ishranu i uključite vežbanje, uz prethodnu konsultaciju sa nutricionistom.

Šta je psilijum?

Ljuspice psilijuma su prirodni izvor vlakana biljnog porekla. Reč je o vlaknima iz ljuske semena indijske bokvice. Psilijum spada u rastvorljiva vlakna, što znači da prolazi kroz tanko crevo bez potpunog razlaganja ili apsorpcije. Takođe, on apsorbuje vodu dok se probavlja i dobija želatinoznu strukturu.

Poznat je kao "laksativ koji stvara masu", jer upija vodu u digestivnom sistemu i čini da stolica bude mekša i lakša za eliminaciju, zbog čega se upotreba psilijuma preporučuje osobama koje pate od zatvora.

Foto: Shutterstock

Ljuspice psilijuma mogu da budu od koristi osobama koje pate od opstipacije ili zatvora

 

Medikal Njuz Tudej takođe navodi da sićušne semenke dobijene iz biljke Plantago ovata mogu da budu od pomoći kod dijareje, holesterola, šećera u krvi i krvnog pritiska.

Da li postoji rizik od konzumiranja psilijuma?

Mogući neželjeni efekat od dodavanja ljuspica psilijuma su gasovi, pogotovo ako ste ranije konzumirali malo ili nimalo vlakana. Zato je preporuka da, ukoliko želite da uključite ljuspice psilijuma u ishranu, to učinite postepeno, kao i da unosite veću količinu vode.

Ljuspice psilijuma se generalno smatraju bezbednim za konzumiranje, iako je preporuka da se pre uvođenja ovih vlakana u ishranu konsultujete sa lekarom i nutricionistom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading