U OVOM STANJU VISOK KRVNI PRITISAK IZAZIVA MOŽDANI UDAR: Povećava rizik za čak 2 odsto, dobro obratite pažnju!

Autor: M.O.

Lifestyle

13.09.2023

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Naučnici su došli do zapanjujučeg zaključka.

U OVOM STANJU VISOK KRVNI PRITISAK IZAZIVA MOŽDANI UDAR: Povećava rizik za čak 2 odsto, dobro obratite pažnju!

Foto: Shutterstock

Danas od povišenog krvnog pritiska boluje svaki drugi građanin u Srbiji, a  vrlo često bolest protiče sa vrlo malo simptoma, ili se oni čak i odsutni. 

Normalna vrednost krvnog pritiska je između 120/80 a sve preko toga zahteva lekove koji se dugotrajno koriste. 

Dugotrajno dejstvo povišenog i visokog krvnog pritiska dovodi do promena na zidovima krvnih sudova, u srcu, mozgu, bubrezima i mrežnjači oka

Foto: Printskrin

Visok krvni pritisak izaziva moždani udar

Kako najviše utiče na arterije, ukoliko se ne leči na vreme, može da dovede do povećanog rizika od srčanog urada, šloga, bolesti bubrega, pucanje krvnih sudova, krvarenje unutrašnjih organa.

Naučnici sa Univerziteta Harvard su otkrili da je jedan položaj posebno rizičan, kada se govori o opasnim posledicama hipertenzije. Ukoliko je pritisak visok, a osoba je u ležećem položaju, veći je rizik da dođe do moždanog udara, zaključili su harvardski naučnici nakon jedne studije.

Evo šta je otkriveno:

U eksperimentu u kojem je učestvovalo više od 11 hiljada ljudi, utvrđeno je da hipertoničari koji su u ležećem položaju imaju veći rizik od razvoja srčanih tegoba i moždanog udara u odnosu na one koji su u sedećem položaju. Rizik se povećava za 1,6 puta za srčane probleme i 1,86 puta za moždani udar, rekli su naučnici.

Autori studije su takođe primetili da pacijenti koji nisu imali hipertenziju, ali su imali povremeno povećanje pritiska, pokazuju slične nepovoljne rezultate. Pa tako su preporučili da se pritisak meri u ležećem položaju, kada je osoba na leđima, kako bi se dobili "jasniji" rezultati i tako prevenirao rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading