ERIS JE SAMO POČETAK SVEGA! Iz Batuta upozoravaju na NOVI soj Korone u Srbiji

Autor:

Vesti

07.09.2023

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je nedavno novu podvarijantu kovida EG.5, nezvanično nazvanu Eris .

ERIS JE SAMO POČETAK SVEGA! Iz Batuta upozoravaju na NOVI soj Korone u Srbiji

Foto: shutterstock

Zbog početka škole, okupljanja u kućama i nakon završenog godišnjeg odmora, možemo očekivati povećanu učestalost svih respiratornih infekcija.

Podvrsta koronavirusa Eris stigla je u Srbiju i njeno prisustvo potvrđeno je kod pacijenta na teritoriji Južnobačkog okruga.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je nedavno novu podvarijantu kovida EG.5, nezvanično nazvanu Eris, "varijantom od interesa", pozivajući države da obrate pažnju u trenutku kada broj zaraženih u svetu raste, prenosi 24sedam.

- "Varijante od interesa" su oni sojevi za koje se zna da se lakše prenose, izazivaju teže oblike bolesti ili zaobilaze imuni sistem i koje se šire u više različitih država - preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Međutim, čini se da je "Eris" samo početak čitave priče i da nas ove jeseni, kao i svake godine, očekuju i drugi virusi - sezonski!

Podsetimo, osim Erisa, aktivna je i Pirola, posebno u Velikoj Britaniji, a naučnici kažu da se obe podvarijante brzo šire, posebno ova druga koja ima više od 30 mutacija na proteinu šiljka, smeštenom na spoljnoj površini koronavirusa što mu pomaže da uđe inficira ćelije. Zbog toga se sve više govori i o povratku zaštitnih maski.

Ukinuli, pa vraćaju

U Nemačkoj, pišu tamošnji mediji, zaštitne maske uskoro bi opet mogle postati obavezne u ustanovama za negu, klinikama i drugim delovima zdravstvenog sistema ove jeseni. Ova država je, inače, među poslednjima ukinula zaštitne mere koje su važile za vreme pandemije. Tu ideju u nekom obliku spominju i kod nas. Epidemiolog subotičkog Zavoda za javno zdravlje dr Nebojša Bohucki izjavio je kako smatra da je moguće da se vrati trend nošenja maski jer je to univerzalno sredstvo prevencije i kada ima vakcine i kada je nema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading