INSPEKTOR PUSTIO ČOVEKA DA PROŠETA KROKODILA GRADOM! Može da naraste i do dva metra: Neverovatne scene u Baru

Autor:

Svet

07.09.2023

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ova vrsta se čak i kao mladunče se smatra izuzetno opasnom divljom životinjom.

INSPEKTOR PUSTIO ČOVEKA DA PROŠETA KROKODILA GRADOM! Može da naraste i do dva metra: Neverovatne scene u Baru

Foto: Shutterstock

Inspektor Uprave za inspekcijske poslove pustio je nelegitimisano lice da se u Baru udalji sa kajmanom - vrstom krokodila koji može da naraste i do dva metra. To proizilazi iz odgovora Uprave za inspekcijske poslove CZIP-u, na jednu od pet upućenih inicijativa kako bi se procesuirale osobe koje po crnogorskom primorju šetaju sa divljim životinjama.

- Uprava za inspekcijske poslove tokom leta nije reagovala na pet podnetih inicijativa kako bi se procesuirale osobe koje su čitavo leto pružali usluge fotografisanja sa majmunima, zmijama, raznim tropskim gmizavcima, sovama kukuvijama i brojnim egzotičnim papagajima - tvrde u CZIP-u, prenosi RTCG.

U odgovoru koji su dobili od Uprave, tvrde da se konstatuje puštanje nelegitimisanog lica, te samim tim i nedostatak poziva službenika Uprave policije da se lice propisno legitimiše kako bi se isto kasnije procesuiralo.

- Inspektor takođe NN lice, koje se najverovatnije predstavilo pod lažnim imenom i prezimenom nonšalantno pušta da se udalji sa lica mesta sa ni manje ni više nego krokodilom - tvrde u CZIP-u.

Navode i da je u zapisniku konstatovano da NN lice nije imalo dozvolu za krokodila.

- Postavlja se sasvim opravdano pitanje, da li iko pri čistoj svesti i pameti može dozvoliti da se životinja, koja predstavlja opasnost po javnost, pusti nazad osobi koja sve i da ima dozvolu za držanje, a istu je zapisnički konstatovano da ne posjeduje, ne može šetati tigra, lava, nilskog konja i krokodila, pa ni slatku malu sovu ulicama jer su to divlje životinje - navode iz CZIP-a.

Pojašnjavaju da dozvole za držanje životinja sadrže strogo propisane uslove držanja "među kojima zasigurno nećete pročitati obavezno šetanje gradom i izlaganje slučajnim prolaznicima za potrebe fotografisanja i dobre sezonske zarade".

Opasni i kao mladunče

Kajman kojeg je, kako tvrde, inspektor pustio da nestane među barskim ulicama, kada odraste može dostići veličinu i do dva metra, a čak i kao mladunče se smatra izuzetno opasnom divljom životinjom.

- Zašto nakon bezbroj pokušaja da uspostavimo komunikaciju o organizujemo zajedničku akciju na relaciji Ministarstvo ekologije, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprava policije, Uprava carina, objašnjavajući proceduru zaplijene ovih životinja sa CITES liste i sa spiska zakonom zaštićenih vrsta države Crne Gore, nama nije jasno. Valjda zato što ne postoji volja da se ovaj problem rješava jer je on verovali ili ne toliko jednostavan da bi ga riješila i djeca u osnovnoj školi da im izložimo problem - navode u CZIP-u.

Sve ove životinje, dodaju, mogle su se privremeno predati momentom zaplene, postojećim držaocima sa adekvatnim uslovima dok se za iste ne pronađe trajno rešenje, u čemu smo se do sada pokazali vrlo uspešnim.

- Ako smo uspeli da nađemo rešenje za lava, sokolove, afričke kornjače, zašto nismo mogli i za ove životinje. Međutim ono što je ovaj sistem dozvolio, a na šta smo upozoravali čitavu sezonu jeste da će se životinje prošvercovati van zemlje kao što su u nju i prokrijumčarene i nikada neće biti spašene iz pakla nelegalne trgovine i zatočeništva - pitaju se u CZIP-u.

Ocenjuju da deluje da je sistemu poslednje na pameti činjenica da svojim delovanjem mogu napraviti veliku razliku u životu ovih bića.

"Mi se do sada nismo oglašavali upravo nadajući se da će nadležni sprovesti akciju, a u nameri da na taj način ne informišemo krijumčare, koji bi se odmah potom našli sa druge strane granice. Nikako da naučimo lekciju i shvatimo da Uprava za inspekcijske poslove svoj posao ne radi osim ukoliko se javnost sa istim ne upozna", navode u saopštenju.

"Na Maganiku dve srne u zatočeništvu"

Kažu i da koriste priliku da informišu javnost da su pre 10 dana poslali obaveštenje ekološkoj inspekciji da se u katunu Poljane ispod vrha Maganika nalaze dve srne u zatočeništvu.

"Od istih se očekivalo da izađu na teren i daju nalog da se životinje puste na slobodu. Ponudili smo pomoć u smislu ustupanja vozila jer je reč o nepristupačnom terenu, međutim odgovor nismo dobili niti povratnu informaciju o tome da li je inspekcija postupila u ovom slučaju. Pošto na mejlove i poštu više ne čekamo, molimo ekološku inspekciju da javnost informiše o tome da li su našli vremena i smogli snage da srnama otključaju katanac ili je i to bilo prekomplikovan slučaj za njih", zaključeno je u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading