INTIMAN ODNOS JE PRIRODNI LEK ZA OVIH OSAM BOLJKI: Odličan način da smanjite RIZIK od savremenih "ubica", evo kako polne radnje čine život dužim

Autor:

Lifestyle

21.08.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Intiman odnos ima brojne zdravstvene dobrobiti, a za većinu sigurno niste ni znali.

INTIMAN ODNOS JE PRIRODNI LEK ZA OVIH OSAM BOLJKI: Odličan način da smanjite RIZIK od savremenih "ubica", evo kako polne radnje čine život dužim

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Zdravlje verovatno nije na vrhu vaše liste kada je reč o intimnim odnosima, ali stručnjaci tvrde da seks pomaže da duže živite. Od zdravlja srca do boljeg pamćenja, borbe protiv infekcija i jačanja imunog sistema, seks obećava iznenađujuće dobrobiti za telo i um.

Japanska studija otkrila je da muškarci sa seksualnim nagonom žive duže od svojih vršnjaka. Istraživači su uzeli podatke od 8. 500 muškaraca tokom sedam godina i otkrili da su oni koji su bili zainteresovani za seks na početku studije imali 69 odsto manji rizik od smrti do kraja studije.

Doktorka Dženi Elenbogen rekla je:

- Seks, kao deo sporazumne i zdrave veze, može ponuditi dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje koje vam mogu pomoći da živite duže, a dobra vest je da to čak nema veze sa tim koliko ćete izdržati u spavaćoj sobi. Čak i nekoliko sekundi ili minuta je dobro za vas. Seks ubrzava otkucaje srca i donosi niz drugih prednosti koje bi vas mogle iznenaditi. Seks nije samo užitak ili stvaranje dece, takođe može značajno uticati na blagostanje. Bilo da to činite jednom nedeljno, mesečno ili svakodnevno, dugačak je spisak načina na koji vas to održava zdravijim.

Foto: Shutterstock

Žena gleda muškarca u polni organ

1.Poboljšava zdravlje srca

Seks je oblik telesne aktivnosti i može vam pomoći da krv pumpa telom, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i srčanog udara. Takođe, oni koji često imaju seks imaju više imunoglobulina A (IgA) - antitela koja pomažu u zaštiti od bolesti.

2. Lek protiv bolova

Glavobolje su dobro poznati izgovor za odbijanje seksa, ali ipak nemojte to raditi! Tokom vrhunca otpušta se hormon sreće endorfin i oksitocin koji ublažava bolove, poznat i kao ljubavna droga. Utvrđeno je da deluje kao prirodni lek protiv bolova.

3. Smanjuje rizik od dobijanja raka prostate

Istraživači su otkrili vezu između učestalog seksa i smanjenog rizika od raka prostate. Česte ejakulacije, pogotovo kod mladih muškaraca, povezane su sa smanjenim rizikom od raka prostate kasnije u životu. Studija je otkrila da su muškarci koji su u proseku imali četiri do sedam ejakulacija nedeljno imali 36 odsto manju verovatnoću da će dobiti dijagnozu raka prostate pre 70. godine, u poređenju sa onima koji su ejakulirali oko dva do tri puta.

Foto: shutterstock

Par u zanosu u automobilu

4. Jaki mišići

Kontrakcije koje se javljaju tokom orgazma jačaju mišiće dna karlice i pomažu u sprečavanju urinarne inkontinencije i poboljšavaju seksualnu funkciju.

5. Bolji san

Nakon orgazma telo oslobađa prolaktin, hormon koji je odgovoran za osećaj opuštenosti i pospanosti. To doprinosi kvalitetnom snu.

6. Depresivnost

Seks pomaže u oslobađanju niza endorfina i neurotransmitera, koji poboljšavaju raspoloženje i pružaju osećaj zadovoljstva i sreće. To je kao prirodni antidepresiv.

Foto: shutterstock

Devojka ima vrhunac

7. Manje stresa

Redovan seks doprinosi manjem nivou stresa.

Intimnost povezana sa seksualnom aktivnošću može podstaknuti duboku emocionalnu povezanost i povećati osećaj sigurnosti i podrške među partnerima u krevetu. Sve što smanjuje nivo stresa smanjuje i rizik od: srčanog udara, moždanog udara i visokog krvnog pritiska, piše "Sun".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading