ORALNO ZADOVOLJAVANJE JE GLAVNI UZROK RAKA GRLA? DOKTOR upozorava: "Ako ste imali ovoliko ili više partnera imate veće šanse da razvijete bolest"

Autor:

Lifestyle

27.04.2023

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za epidemiju raka grla mogući krivac je oralno zadovoljavanje.

ORALNO ZADOVOLJAVANJE JE GLAVNI UZROK RAKA GRLA? DOKTOR upozorava: "Ako ste imali ovoliko ili više partnera imate veće šanse da razvijete bolest"

Foto: Shutterstok

Dr Hišam Mehana, sa britanskog univerziteta u Birmingemu, rekao je da je 70 odsto slučajeva raka grla uzrokovano humanim papiloma virusom (HPV), inače bezopasnim virusom koji se prenosi seksualnim putem i koji je povezan sa više oblika raka. Doktor je rekao da ljudi sa više partnera za tu vrstu odnosa imaju čak 9 puta povećane šanse za rak grla. Inače, SAD i Velika Britanija pate od epidemije raka grla, a stručnjaci su istakli da je mogući krivac baš oralno zadovoljavanje.

Postoji vakcina protiv HPV - a, ali ju je primilo samo 54 odsto Amerikanaca - daleko ispod cifre od 80 odsto za koju se veruje da predstavlja prag bezbednosti stanovništva. Dr Mehana je u "The Conversation" napisao:

- Tokom protekle dve decenije, došlo je do brzog porasta raka grla na zapadu, do te mere da su to neki nazvali epidemijom. Ovo je bilo zbog velikog porasta specifične vrste raka grla zvanog orofaringealni rak.

Foto: pexels.com

Žena i muškarac u zanosu

Rak orofarinksa je najčešći tip raka grla, nalazi se na krajnicima i zadnjem delu grla.

- HPV se prenosi seksualno. Za rak orofarinksa, glavni faktor rizika je broj doživotnih seksualnih partnera, posebno oralni seks. Oni koji imaju šest ili više partnera u oralnom seksu tokom života imaju 8, 5 puta veću šansu da razviju rak orofarinksa od onih koji ne praktikuju oralni seks - nastavlja doktor.

Više od 50.000 slučajeva oralnog ili orofaringealnog karcinoma dijagnostikuje se u SAD svake godine, što uzrokuje više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje. Broj slučajeva raste, međutim, do 1,3 odsto godišnje kod žena i 2,8 odsto kod muškaraca, prema Američkom društvu za rak. Lekari su otkrili da je oralni seks najveći faktor rizika za njih - nadmašuje i pušenje, konzumiranje alkohola i nezdravu ishranu. To je zato što ovaj akt može dovesti do HPV infekcije u zadnjem delu grla ili blizu krajnika, prenosi "Kurir".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading