AKO SIMPTOMI TRAJU DVE NEDELJE, MORATE KOD LEKARA! Svi misle da je PREHLADA, a može biti i RAK GRLA!

Autor: N.J.

Lifestyle

16.03.2023

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi se razlikuju od mesta gde se nalazi rak grla.

AKO SIMPTOMI TRAJU DVE NEDELJE, MORATE KOD LEKARA! Svi misle da je PREHLADA, a može biti i RAK GRLA!

Foto: Shutterstok

Prema podacima u Srbiji godišnje od raka grla oboli 400 do 500 ljudi. Rak grla je karcinom koji se razvija u grlu ili u larinksu (govornom aparatu). Počinje tako što zahvata pljosnate ćelije sluzokože koji se normalno nalaze oblažući sloj grla.

Tumor može da se nalazi iznad glasnih žica, kada se naziva supraglotisnim, u njihovom nivou, što je glotisni tumor, i supglotisno, odnosno ispod nivoa glasnih žica. Uz to, postoje još: nazofaringalni kancer (maligni tumor nazofarinksa, šupljine koja povezuje zadnji deo nosa sa grlom), orofaringealni i hipofaringealni.

Foto: pixabay.com

Ženu boli grlo

Zašto nastaje rak grla?

Jedan od razloga je pušenje, a drugo je kada promuklost ne shvatamo ozbiljno. Poznato je da se rak grla javlja kada ćelije koje ulaze u sastav njegovog tkiva mutiraju, a ove mutacije potom izazivaju nekontrolisan i abnormalan rast ćelija, koje dalje formiraju tkivo tumora. 

Pored navendenih faktora rizika, imamo i konzumiranje alkohola, ishrana gde nema dovoljno voća i povrća,  izloženost organizma toksičnim supstancama, porodična istorija bolesti, višegodišnja gastroezofagalna refluksna bolest (GERD), brojne virusne infekcije, uključujući infekciju humanim papiloma virusom (HPV) i Epštajn-Bar virusom, koji je izazivač infektivne mononukleoze...

Češće obole muškarci i to stariji od 60 godina, a mnogo ređe muškarci koji su mlađi od 40. 

Foto: Shutterstock

Bol u grlu

Simptomi raka grla

U slučaju glotisnog kancera, javlja se neprestana promuklost, zahvaljujući čemu se ovo oboljenje dijagnostikuje već u ranom stadijumu i povećava šansu za izlečenje. Međutim, kada se tumor nalazi iznad ili ispod glasnih žica, simptomi se javljaju nešto kasnije, nakon što bolest već odmakne i zahvati lokalne limfne čvorove, pa je lečenje otežano.

Pored simptoma promuklosti, postoje još neki:

Otežano gutanje
Izrasline na vratu, koje nekad mogu da se napipaju, a nekad čak i da se vide golim okom
Uporne ranice
Bol u uhu
Otežano disanje
Manjak apetita, naglo mršavljenje
Generalna slabost organizma

Kada bi trebalo da idete kod lekara?

Ako osećate simptome otprilike dve do tri nedelje, morate otići kod lekara i proveriti o čemu se radi piše "Najžena".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading