SIMPTOM JE PRIPISALA UMORU, A ONDA SE POJAVIO ZNAK NA NOZI: Katarina (21) se DRUGI put bori protiv leukemije "Bolest je prešla 60 odsto, ne pokaže se dok ne bude kasno!"

Autor: N.J.

Lifestyle

26.04.2023

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katarina je prvi put imala 18 godina i pobedila je leukemiju, sada ima 21 i borba se nastavila.

SIMPTOM JE PRIPISALA UMORU, A ONDA SE POJAVIO ZNAK NA NOZI: Katarina (21) se DRUGI put bori protiv leukemije "Bolest je prešla 60 odsto, ne pokaže se dok ne bude kasno!"

Foto: TikTok/ xunicornk

Katarina Trivić je devojka iz Banja Luke koja boluje drugi put od leukemije. Pored toga što je veliki borac, prava je dama, veliki ljubitelj mode i prirodna lepotica. Trenutno, odvija se njena druga borba po redu, a u jednom od videa objasnila je razliku između simptoma prvi i drugi put.

- Simptomi se mnogo razlikuju. Za početak, ja sam osoba koja se čitav život bavila sportom i trenirala sam profesionalno tenis i iskreno pre ovoga ne sećam se kada je prošao dan u mom životu bez treninga - započela je priču ona.

Foto: Instagram/xunicornk

Katarina Trivić

Prva borba protiv leukemije

U novembru 2020. godine kada je bila korona, išla je u teretanu, ali je primetila da joj je jutro neobično.

- Posle trećeg čučnja osetila sam da nešto nije dobro, jako mi se mantalo, ali ja sam mislila da je to zato što je bilo rano. Bilo je sedam ujutru, nisam ni doručkovala, a ni naspavala se. Mislila sam da može biti od toga, ali to se naredna tri, četiri dana ponavljalo. Nakon par dana otišla sam na put i potpuno sam to zanemarila jer sam mislila da je to umor koji me je sustigao. Međutim, kada sam se vratila sa puta taj umor je postao još intenzivniji, a tata je prvi primetio da nešto nije u redu jer sam ja osoba koja nikad nije kod kuće, stalno sam izlazila. Tih dana ja sam samo spavala po 15 sati i nisam nigde izlazila, ništa nisam radila, imala sam hronični umor - priča ona u videu na TikTok - u i dodaje:

- Nisam se testirala, to je bilo vreme korone, mislili smo da sam možda i preležala koronu, ali onda se na nozi pojavila modrica, a znala sam da se nisam nigde udarila. To je bio okidač da izvadim krv da vidim šta se dešava. Kada imate leukemiju to se sve vidi iz krvi, jer je to rak krvi. Otišla sam da izvadim nalaze koji su bili loši, a trombociti niski, a oni su u Banja Luci pretpostavili šta se dešava. Odmah su me poslali u Beograd, tu sam uradila punkciju i 31. decembra za Novu godinu sam saznala da imam leukemiju. U tom trenutku moja bolest je prešla već 60 odsto, a to je generalno problem kod leukemije jer nemate neke simptome dok već nije kasno.

Nakon dve godine bolest se vratila

Kada je drugi put saznala za bolest, tada je imala simptome koji su se razlikovali.

- Dve godine skoro bila sam u stanju remisije, to znači da bolesti nije bilo. Pre neka dva meseca sve je ponovo krenulo. U Sloveniji sam bila kod doktora na kontroli i nalaz krvi je bio uredan. Nekih desetak dana kasnije osetila sam bolove u gornjem delu leđa, međutim ležala sam sedam, osam meseci u bolnici i dobila sam totalnu atrofiju mišića, nakon toga sam bila devet meseci na štakama i pre sedam meseci sam operisala oba kuka, tako da malo sam zanemarila tu bol jer sam mislila da je možda zbog slabosti mojih mišića. Bol se spustio na sredinu leđa i postao je probadajuć. Imam visok prag tolerancije i ne žalim se, ali bilo je katastrofa.

Nakon toga bila je kod doktora koji joj je prepisao lekove za opuštanje mišića, ali nisu dugo delovali.

- Neurolog me poslao na magnet i on kasnije nije bio dobar. Doktori su mislili da me uklještio neki živac, jer sam imala simptome kao da se nešto uklještilo. Počela sam da osećam trnce po nogama, nisam mogla sama da hodam, trebala mi je pomoć i tada su na magnetu videli između 11. i 12. pršljena da postoji izraslina. U Sloveniji su uradili nalaze krvi i punkciju koštane srži, nalaz krvi je bio uredan, savršen kao kod svih zdravih ljudi i nalaz koštane srži je bio u redu, ali međutim kasnije su videli da ima između 6 i 7 odsto malignih ćelija. Kod zdravog čoveka imate do 5. Kada je bio gotov nalaz biopsije videli su da je tkivo sačinjeno od istih ćelija kao moja bolest u koštanoj srži, zato misle da je koštana srž njega izbacila i hvala joj, jer ja drugačije ne bih saznala na vreme da sam bolesna - završava priču.

Leukemija je rak koštane srži odnosno krvi i razvrstane su kao limfotične ili mijeloblastalne. Svaka od njih kasnije se deli na hroničnu/akutnu i to u zavinosti od toga koliko se bolest brzo širi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading