BILJKE KOJE PRIRODNO POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE: Neki kažu da su pravo čudo, a pomažu i kod ozbiljnih stanja

Autor: N.J.

Lifestyle

05.04.2023

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li su lekovi jedni i pravi način lečenja?

BILJKE KOJE PRIRODNO POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE: Neki kažu da su pravo čudo, a pomažu i kod ozbiljnih stanja

Foto: Unsplash/ ZOE

Ljudi se sve češće vraćaju prirodnim rešenjima, a to su biljke. Upravo one i čajevi nude suptilne načine da se poboljša zdravlje. Ipak, nekim grupama ljudi nisu opravdano preporučene, a u tu grupu često spadaju deca i trudnice.

Foto: shutterstock

Žena miriše orhideje

1. Ginko

Ovo je ključna biljka u kineskoj medicini. Listovi se koriste za izradu kapsula, tableta i ekstrakata, a osušeni se mogu konzumirati kao čaj. Možda je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da poboljša zdravlje mozga. Studije kažu da gingko može lečiti pacijente s blagom do umerenom demencijom. Nedavna istraživanja bave se komponentom koja može pomoći kod dijabetesa. 

2. Kurkuma

Poreklom je iz Indije i veruje se da ima protivupalna svojstva. Mogu da ga koriste i osobe koje imaju artritis, a širom sveta se koristi u kulinarstvu, što ga čini ukusnim dodatkom u mnogim jelima. Prema nedavnim istraživanjima, kurkuma takođe obećava kao lek za razne dermatološke bolesti i artritis zglobova.

Foto: pixabay.com

Kurkuma začin u tegli

3. Noćurak

Ulje može da ublaži simptome PMS - a i ekcem. Poznato je da pomaže kod stanja kao što su atopijski dermatitis i dijabetička neuropatija. Pomaže i kod bolova u dojkama.

Nedavna istraživanja ukazuju na poboljšanje kvaliteta života pacijenata s multiplom sklerozom, promenu hormona i osetljivosti na insulin kod onih koji imaju sindrom policističnih jajnika.

4. Laneno seme

Seme lana, dostupno i kao ulje, jedan je od sigurnijih izbora među biljnim dodacima ishrani. Snižava krvni pritisak i odličnog je ukusa ako ga dodate u neki smuti ili jogurt.

Foto: pixabay.com

Različiti začini

5. Lavanda

Ako osećate teskobu, velika je verovatnoća da vam je neko usput preporučio korišćenje eteričnog ulja lavande, i to s dobrim razlogom. Ovaj aromatični, ljubičasti cvet ima prilično jaku poziciju među studijama koje su se uglavnom usredsredile na njegove sposobnosti protiv anksioznosti. Deluje umirujuće, a takođe utiče na raspoloženje, a nedavno je otkriveno da ima protivupalna svojstva. 

Lavanda je korisna za anksioznost, stres, krvni pritisak i migrenu, piše "Heltlajn".
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading