HRANA KOJA VAŽI ZA NEZDRAVU NIJE NI BLIZU ISTINE: Na listi je i ČOKOLADA, a oko jedne namirnice vodi se BORBA iako je mnogo važna za funkcionisanje štitne žlezde

Autor: N.J.

Lifestyle

03.04.2023

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledećih šest namirnica važe za nezdrave, a to nije ni blizu istine.

HRANA KOJA VAŽI ZA NEZDRAVU NIJE NI BLIZU ISTINE: Na listi je i ČOKOLADA, a oko jedne namirnice vodi se BORBA iako je mnogo važna za funkcionisanje štitne žlezde

Foto: Izvor: Unsplash/ Allef Vinicius

Žena u marketu

Sigurno često pomislite za neku hranu kako "nije dobra" za dijetu ili nije zdrava. Mnoge namirnice izbegavamo iz ubeđenja da nam ne služe u našem načinu ishrane, a zapravo mogu biti odlične. Dijetetičar Džoi Kros sastavio je spisak namirnica koje važe za loše i time objasnio da se čak isplati za organizam jesti sledeće.

1. Makadamija

To je pečeni, slan orah. Oni su dovedeni u pitanju zbog broja kalorija i masti, a nisu ni tako pristupačni zbog cene.

-  Makadamija orasi sadrže dobru količinu protuupalnih mononezasićenih masnoća (iste masnoće koje ima u maslinovom ulju, ali više u ovim orasima). Da, imaju manje proteina i vlakana od ostalih orašastih plodova, ali zbog većeg udela masnoće pomoći će vam da ostanete siti jednako dobro kao da jedete i druge orašaste plodove (kao što su bademi, orasi). Konačno, oni su takođe izvor minerala u tragovima koji su važni za mnoge funkcije, uključujući zdravlje štitne žlezde i kostiju, a imaju takođe i cink, magnezijum, kalcijum, hrom i gvožđe - objašnjava Džoi Kros.

Foto: pixabay.com

Orah u činiji

2. Žumanca

I sami ste sigurno videli kako mnogi na dijetama jedu belanca u neograničenim količinama, a žumanca nikako! Imaju lošu reputaciju zbog visokog udela masti i holesterola. Jedno žumance sadrži oko 70 mg holesterola. Dok za nekoga sa visokim holesterolom oni možda nisu dobra opcija, većina će upravo sada saznati da veliki deo holesterola u krvi proizvodi naše telo, a ne unosimo ga ishranom.

Foto: Shutterstock

Omlet u tiganju

3. Beli krompir

Smatra se čistim "skrobom" s malo hranjivih materija.  Zapravo sadrži oko dva puta više kalijuma za zdravlje srca, koji pomaže u ravnoteži šećera u krvi i dovodi elektrolite u mišiće, a od slatkog krompira sadrži i više vlakana. Iznenađujuće za mnoge, oni sadrže oko 2-3 grama šećera manje od slatkog krompira. 

Foto: YouTube/ Ukusni život

Pljeskavice od krompira

4. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je često na popisu "ne" zbog visokog udela masti, kao i količine kalorija koje sadrži. Međutim, postoje neka bitna istraživanja u tom pravcu, poput činjenice da pomaže u podsticanju rada metabolizma i u smanjenju sala na stomaku. 

Foto: pixabay.com

Kokosovo ulje u tegli

5. Čokolada

- Često me zovu klijenti koji mi govore da osećaju grižu savesti jer jedu čokoladu. U prevelikim količinama (kao i bilo šta drugo) čokolada može biti loša, ali umereno i kada odaberete tamnu čokoladu umesto one sa više prerađenog šećera, zapravo je prilično zdrava za vas. Kakao prah sadrži flavonoide koji su zdravi za srce i takođe mogu pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja zbog starenja, a postoje i neka istraživanja koja pokazuju da je tamna čokolada korisna i za sportiste.

Foto: shutterstock

Otopljena čokolada

6. Kokice

Kokice možete kupiti sa različitim ukusima, a neki su više prerađeni od drugih i naravno nisu svi zdravi. One koje nisu GMO su odličan međuobrok i imaju malo kalorija. Trik za pravljenje zdravih kokica je izbegavanje spremanja u mikrotalasnoj, napravite ih sami.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading