BOLNIČKA DIJETA UNIŠTAVA VIŠAK KILOGRAMA: Ovu ishranu doktori daju pacijentima kada ih spremaju za operaciju

Autor: N.J.

Lifestyle

29.03.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolnička dijeta namenjena je pacijentima koji treba da smršaju pred operaciju.

BOLNIČKA DIJETA UNIŠTAVA VIŠAK KILOGRAMA: Ovu ishranu doktori daju pacijentima kada ih spremaju za operaciju

Foto: Shutterstock

Bolnička dijeta primenjuje se pred operaciju kako bi pacijenti skinuli potrebnu kilažu i smršali zadatk broj kilograma. Bolnička dijeta pruža vitalnost, ubrzava metabolizam, radi detoksikaciju organizma i pruža osećaj sitosti. Iako ćete možda pomisliti da od bolničke dijete ne možete imati nikakvu energičnost, zapravo nije tako. Ona obezbeđuje potrebnu energiju da telo funkcioniše. Ipak, mnogim ljudima dijeta podrazumeva frustraciju jer ne mogu da izađu na kraj sa nervozom zbog gladi koja kao da ne prestaje.

Na bolničkoj dijeti preporučuju su tri obroka dnevno sa pauzama između istih oko 4 do 5 sati. Ne unosi se ništa od šećera osim pomorandži, alkohol nikako i sve što ima veštačke zaslađivače.So se takođe unosi u minimalnim količinama, a potrebno je piti najmanje dva litra vode (dozvoljena je i limunada i zeleni čaj).

Foto: shutterstock

Devojka pije limunadu

Smanjuje telesnu težinu tako što se značajno smanjuje unos masti i ugljenih hidrata, a povećava se njihova konverzija u energiju koju će telo da koristi. Ovaj princip predstavlja potpuno prirodan način mršavljenja jer se zasniva na procesima koji ne opterećuju organizam, a rezultati su uočljivi i dugotrajni.

Obroci pravila

Večera je do 20 časova i nakon toga ništa se ne jede. Veoma je važno da obroke konzumirate u ispravnom redosledu i da ne preskačete nijedan od njih. Kada doručkujete, nivo insulina vam raste, a masti počinju da se skladište. Nema razgradnje masti sve dok traje efekat insulina (do tri sata). Lipaza, enzim koji razgrađuje masti, ne može da funkcioniše sve dok je insulin prisutan.

Foto: Shutterstock

Zdrav obrok pripremljen - devojka jede

Doručak:

1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja.

Ručak: 1 kuvano jaje, 1 dvopek, 2 kašike kisele pavlake i 1 narandža. Dozvoljava da kao zamenu za pavlaku uzmete istu količinu kiselog mleka ili šolju jogurta.

Večera: 1 ili 2 dvopeka, 2 kuvana jajeta, 1 krastavac i 1 paradajz.

Drugi dan

Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja.

Ručak: 1 kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, 2 dvopeka i 1 pomorandža.

Večera: Večera je bogatija proteinima, jer je uz jedan komad dvopeka predviđeno 125 grama mlevenog junećeg mesa. Ovo meso možete da ispržite u tiganju na jako malo ulja. Od povrća dozvoljen je 1 paradajz, a nakon toga 1 pomorandža.

Foto: youtube/printscreen-Joanna Cismaru

Zdrava salata sa povrćem

Treći dan

Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja.

Ručak: Kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), 1 svež krastavac. Pomorandžu treba ostaviti za desert.

Večera: Kao i kod drugog dana, večera je bogata proteinima. Uz komad dvopeka ispržiti 125 grama mlevenog junećeg mesa. Nakon ovoga je dozvoljeno da popijete šolju kafe ili čaj uz jednu pomorandžu.

Četvrti dan

 Doručak: Postupak je isti. Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Sad možete da unesete malu izmenu ukoliko ste se zasitili dvopeka. Slobodno možete uzeti 4 neslana krekera.

Ručak: Uz komad dvopeka ide i do 125 grama mladog kravljeg sira, iseckanog na kockice i jedan svež paradajz.

Večera: Uz 2 dvopeka ili 8 krekera, treba ispržiti 125 grama mlevenog mesa, a kao povrće možete pojesti 2 sveža paradajza.

Foto: pexels.com

Salata od paradajza i maslina

Peti dan

Doručak: Postupak je isti. Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Zatim 4 neslana krekera.

Ručak: Spremite 200 grama kuvanog junećeg mesa, ali nemojte da koristite so. Dodajte malo soja sosa, komad dvopeka i svež paradajz.

Večera: Jedno tvrdo kuvano jaje sa 500 grama barenog povrća, prenosi “Receptor”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading