EVO ZBOG ČEGA SUTRA UJUTRU MORATE POPITI TOPLU LIMUNADU: 10 fantastičnih razloga da ovim napitkom započnete dan - pomaže kod mršavljenja, varenja i prehlade

Autor: N.J.

Lifestyle

16.03.2023

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Topla limunada ima broje pozitivne efekte na organizam.

EVO ZBOG ČEGA SUTRA UJUTRU MORATE POPITI TOPLU LIMUNADU: 10 fantastičnih razloga da ovim napitkom započnete dan - pomaže kod mršavljenja, varenja i prehlade

Foto: shutterstock

Konzumiranje osvežavajućeg napitka

Topla limunada je odličan način da započnete dan, podignete energiju i podstaknete bolje varenje i brži metabolizam. Ističe se i da stimuliše i čisti jetru. Limun je zdrav i ima vitamin C. Kao što ćete pročitati u nastavku, sok od limuna ima antibakterijska i antivirusna svojstva i može pomoći zdravlju probave. Smatra se da prednosti vode s limunom ujutru dosežu do gubitka težine, čistije kože, pa čak i bistrijeg uma.

Voda treba da bude topla, ne vruća. Pročitajte 10 razloga zašto je topla limunada dobra za vas:

1. Jača imuni sistem - limun je bogat vitaminom C, koji je odličan u borbi protiv prehlade. Vitamin C takođe može održati postojeće imunološke ćelije zdravim i bolje proizvesti dovoljno antitiela koja se vežu za viruse i bakterije kako bi ih uništili.


2. Limun je dobar za mozak - ima visok udeo kalijuma, za koji istraživanja pokazuju da podstiče rad mozga i živaca. Samo jedan limun sadrži 80 miligrama ovog esencijalnog minerala - koji je takođe važan za osnovne funkcije ćelija i mišića te i održavanje ravnoteže tečnosti u vašem telu.

Foto: pexels.com

Žena seče limun i avokado


3. Zdravi su za srce - kalijum u limunu može pomoći u kontroli krvnog pritiska, ali to nije sve. Vitamin C koji ćete dobiti ispijanjem tople limunade ujutru može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

4. Limunov sok uravnotežuje ph tela - u poslednje vreme možda ste primetili da ljudi puno govore o smanjenju kiselosti tela jedenjem i pijenjem alkalne hrane. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da dok je sok od limuna kiseo izvan tela, njegov učinak je alkalizirajući nakon što se u potpunosti metaboliše.

To znači da pijenje tople limunade ujutru može povisiti ph vrednost tela.

5. Pomaže kod mršavljenja - jedno istraživanje pokazalo je da polifenoli u soku od limuna imaju moć suzbijanja nakupljanja telesne masti.

Foto: Shutterstock

Žena trči parkom

6. Pomaže u varenju -  sok od limuna pomaže u ispiranju neželjenih materijala. Pijenje limunade dobro je za vas jer može pomoći da se probavni sistem ujutru pokrene bez preopterećenja. Osim toga, učinkovita probava smanjuje žgaravicu i zatvor, tako da se nećete brinuti da će vam kiselina u limunu izazvati žgaravicu.

7. Voda s limunom je diuretik - povećava učestalost mokrenja, što će vam pomoći da se pročistite. Stoga se toksini brže oslobađaju iz tela, što zatim održava urinarni trakt zdravim. Još bolje, njihov sadržaj limunske kiseline može pomoći u sprečavanju bubrežnih kamenaca tako što urin čini manje kiselim i vašem telu daje citrat koji mu je potreban da razbije ili izbaci male bubrežne kamence. 

8. Čisti kožu - vitamin C u toploj vodi s limunom pomaže u smanjenju bora i mrlja tako što čisti krv od toksina. Osim što je možete piti, limunadu možete naneti direktno na ožiljke.

Foto: pexels.com

Devojka nanosi masku na podočnjake

9. I osvežava dah - ne samo da topla voda s limunom čini vaš dah prijatnijim, već može pomoći u ublažavanju zubobolje i gingivitisa.

10. Limun čak može pomoći kod respiratornih problema - kao što je gore navedeno, pijenje tople limunade pomaže u otklanjanju infekcija grudnog koša i zaustavljanju dosadnog kašlja. Smatra se da pomaže i osobama s astmom i alergijama, piše "La Jolla".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading