PET NAJBOLJIH PRIRODNIH LEKOVA ZA ARTRITIS: Ublažavaju bolove, sprečavaju UNIŠTAVANJE kostiju, ali se konzumira na sledeći način!

Autor: N.J.

Lifestyle

25.02.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Različiti tipovi artritisa mogu izazvati bol uprkos terapiji koja se uzima.

PET NAJBOLJIH PRIRODNIH LEKOVA ZA ARTRITIS: Ublažavaju bolove, sprečavaju UNIŠTAVANJE kostiju, ali se konzumira na sledeći način!

Foto: Shutterstock

Prirodni lekovi mogu vam pomoći u kontrolisanju simptoma. Određene biljke imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći ako postoji bol kod reumatoidnog artritisa (RA) ili osteoartritisa (OA).

1. Aloe vera

Aloe vera se često koristi u alternativnoj medicini. Dostupna je u mnogim oblicima, kao što su:

Tablete

Puder
Gel
List
Dok mnogi ljudi koriste aloe veru za lečenje malih ogrebotina na koži, poput opekotina od Sunca, ona takođe može pomoći kod bolova u zglobovima.

2. Đumbir


Neki koriste đumbir za kuvanje, ali može imati i lekovita svojstva. Isti spojevi koji đumbiru daju snažan ukus imaju i protuupalna svojstva, prema istraživanju iz 2016. godine. Autori jednog starijeg istraživanja iz 2014. veruju da bi u budućnosti sastojci đumbira mogli biti temelj farmaceutskog lečenja reumatoidnog artritisa. Ne samo da može pomoći u kontrolisanju simptoma, već i sprečavanju uništavanja kostiju.

Đumbir možete konzumirati na razne načine:

Pripremanje kupovnog čaja ili svež đumbir u kipućoj vodi 
Dodavanje đumbira u prahu pečenim proizvodima
Dodavanje đumbira u prahu ili svežeg korena đumbira slanim jelima

Foto: pexels.com

Koren đumbira

3. Zeleni čaj


Zeleni čaj je popularan napitak. 

Zeleni čaj možete uzimati kao:

Piće
Prah (matcha) za posipanje hrane ili dodavanje u smutije

Iako su istraživači pronašli dokaze da ekstrakti ili specifične komponente zelenog čaja mogu uticati na artritis, nije jasno hoće li koncentracija aktivnih sastojaka u šoljici zelenog čaja pomoći u ublažavanju simptoma. Kao piće, to bi mogla biti zdravija opcija od nekih kafa, gaziranih pića i drugih zaslađenih pića, sve dok ne dodajete šećer.

4.  Kurkuma


Kurkuma je žuti prah napravljen od biljke u cvatu. Dodaje ukus i boju slatkim i slanim jelima i čajevima. Njegov glavni sastojak, kurkumin, ima protuupalna svojstva. 

Kurkuma je dostupna:

Kao začin u prahu za dodavanje jelima
U vrećicama čaja

Potrebno je više studija o sigurnosti i učinkovitosti kurkume. Pouzdani izvor NCCIHT-a napominje da je verovatno sigurna za većinu odraslih ljudi, iako visoke doze nisu preporučljive.

Foto: pixabay.com

Začin kurkuma u teglici

5. Kora vrbe

Koru vrbe možete koristiti kao čaj ili u obliku tableta. Neka starija istraživanja iz 2009. kažu da bi to moglo pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima. 


Trebalo bi da se posavetujete sa lekarom pre upotrebe kore vrbe, pogotovoto ako koristite lekove za razređivanje krvi ili imate čir na želucu, piše "Heltlajn".

Stručnjaci s Američkog koledža za reumatologiju i Fondacije za artritis preporučuju sledeće:

Regulisanje telesne težine
Vežbanje
Kontrola stresa
Zdrava dijeta
Akupunktura

Pre uvođenja nekih od navedenih predloga posavetujte se sa lekarom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading